НОВИНИ

За мир в Украйна призовава декларацията от срещата на върха на Г-20

мир украйна призовава декларацията срещата върха
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
17:39, 09.09.2023
Чете се за: 03:50 мин.
По света
Слушай новината

Г-20 прие консенсусна лидерска декларация в деня на откриването на срещата на върха в Делхи, в която се избягва осъждането на Русия за войната в Украйна, но всички страни се призовават да се въздържат от използването на сила за превземане на територия, предаде Ройтерс.

Председателят на страната домакин Индия Нарендра Моди обяви, че декларацията е била приета в първия ден от срещата на върха този уикенд.

Консенсусът дойде изненадващо, тъй като групата е дълбоко разделена по отношение на войната в Украйна, като по-рано западните държави настояваха за силно осъждане на Русия в лидерската декларация, докато други страни настояваха тя да бъде съсредоточена върху по-широкообхватни икономически въпроси.

"Призоваваме всички държави да спазват принципите на международното право, включително териториалната цялост и суверенитет, международното хуманитарно право и многостранната система, която гарантира мира и стабилността", се казва в декларацията. "Приветстваме всички подходящи и конструктивни инициативи които подкрепят постигането на всеобхватен, справедлив и траен мир в Украйна", се казва още в нея.

"Използването или заплахата за използване на ядрени оръжия е недопустимо", се казва също в декларацията.

В лидерската декларация се призовава и за прилагане на черноморската инициатива за безопасен превоз на зърно, храни и торове от Украйна и Русия. Москва се оттегли от споразумението през юли, като твърди, че не са били изпълнени нейните искания за прилагане на паралелно споразумение за облекчаване на правилата за руския износ на храни и торове.

"Благодарение на упоритата работа на всички екипи ние успяхме да постигнем консенсус относно декларацията от срещата на върха на лидерите от Г-20. Обявявам приемането на тази декларация", заяви Моди пред лидерите в Делхи, включително президента на САЩ Джо Байдън и правителствени и държавни ръководители от целия свят.

Различните възгледи за войната досега пречеха на постигането на споразумение по дори едно комюнике от министерските срещи по време на индийското председателство на Г-20 през тази година.

В лидерската декларация се казва, че групата се е съгласила да разгледа проблема с уязвимостта към задлъжнялост в страните с ниски и средни доходи "по един ефективен, всеобхватен и систематичен начин", но не се споменава нов план за действие.

В нея се казва и че страните се задължават да укрепят и реформират многостранните банки за развитие, като същевременно е било прието предложение за по-строго регулиране на криптовалутите.

Също така е било постигнато съгласие, че светът се нуждае от евтино финансиране за енергийния преход на стойност общо четири трилиона долара годишно, както и от висок дял на енергията от възобновяеми източници в първичния енергиен микс.

В изявлението се призовава и за ускоряване на усилията за постепенното намаляване на енергията от въглища, но се добавя, че това трябва да се направи "в съответствие с националните условия и като се признава необходимостта за подкрепа за справедлив преход".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Джордан Хендерсън стартира титуляр срещу Украйна независимо от критиките на ЛГБТК общността
Джордан Хендерсън стартира титуляр срещу Украйна независимо от критиките на ЛГБТК общността
Левски започва подготовка за отложеното си домакинство на Пирин Благоевград
Левски започва подготовка за отложеното си домакинство на Пирин Благоевград