НОВИНИ

За първи път биткойнът прескочи 20 000 долара

първи път биткойнът прескочи 000 долара
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
22:32, 16.12.2020
Чете се за: 00:34 мин.
По света
Слушай новината

Водещата виртуална валута биткойн се търгува за над 20 000 долара за първи път след продължително покачване през последните седмици. Биткойнът достигна рекордните 20 398,50 долара, преди да се върне до 20 145 долара, което е увеличение от почти 4% за ден.

От март, когато криптовалутата струваше 5000 долара, тя отбелязва стремителен възход, стимулиран от гиганта за онлайн разплащания PayPal, който заяви, че ще позволи на притежателите на сметки да използват криптовалута.

Междувременно редица централни банки реагираха на нарастването на криптовалутите и намаляващото глобално използване на пари в брой, като обявиха планове за цифрови единици, подкрепяни от банки.

Няколко централни банки, включително тези на Китай и Швеция, но също така и Федералният резерв на САЩ, също тестват цифрови приложения в отговор на скорошните стъпки на Фейсбук за създаване на собствена цифрова валутна единица Либра.

След като единицата надхвърли 1000 долара за първи път през 2013 г., тя все по-често започна да привлича вниманието на финансовите институции и претърпя колебания в цените.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пореден протест пред Съдебната палата в София
Пореден протест пред Съдебната палата в София
Бивш посланик на Ватикана получи присъда за сексуален тормоз
Бивш посланик на Ватикана получи присъда за сексуален тормоз