НОВИНИ

За първи път: Пуснаха светлините на две нови кули на катедралата "Саграда фамилия" в Барселона

първи път пуснаха светлините две кули катедралата саграда фамилия барселона
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
17:17, 17.12.2022
Чете се за: 02:32 мин.
По света
Слушай новината

Катедралата "Саграда фамилия" в Барселона освети двете си нови кули за първи път, след като бяха завършени тази година - нов етап в този необикновен проект, започнал преди 140 години, предаде АФП.

Те са посветени на евангелистите свети Лука и свети Марк, украсени са с големи фигури, изобразяващи бик и лъв. Светлините на двете кули бяха включени след традиционния коледен концерт, който се провежда всяка година в базиликата, проектирана от архитекта Антони Гауди.

С тези две нови структури, издигащи се на височина от 135 метра, единадесет от планираните 18 кули вече са завършени, включително половината от шестте основни.

"До края на 2023 г. планираме да завършим кулите на светците Матей и Йоан, което ще ни позволи да открием всичките, посветени на евангелистите“, се казва в прессъобщение на фондацията, ангажирана със строителство на катедралата.

До 2026 - годината, в която Барселона ще отбележи 100-годишнината от смъртта на големия каталунски архитект Гауди, е планирано да бъде готова и кулата на Исус Христос. Със своите 172,5 метра ще бъде най-високата точка на сградата, както предвижда проектът на Гауди.

Изграждането на "Саграда фамилия" се осъществява благодарение на частни дарения и доходи, генерирани от туристическите посещения. Първоначално се планираше обектът да бъде напълно готов през 2026 г., но спирането на работата по време на пандемията доведе до преразглеждане на този график.

Въпреки постепенното завръщане на посетителите, все още не е съобщена новата дата за приключване на работата, която започва през 1882 г. Архитектът Антони Гауди ѝ посвещава четири десетилетия - до смъртта си през 1926 г., когато е блъснат от трамвай.

Снимки: БГНЕС, архив

Новите кули на "Саграда фамилия" ще светят всяка вечер до 8 януари.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лионел Скалони: Имаме план за финала
Лионел Скалони: Имаме план за финала
Радо Янков премина квалфикациите в Кортина д'Ампецо
Радо Янков премина квалфикациите в Кортина д'Ампецо