НОВИНИ

За първи път в историята: Жена е избрана за председател на КС

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
12:14, 16.11.2021
Чете се за: 01:55 мин.
У нас
първи път историята жена избрана председател
Слушай новината

Съдия Павлина Панова е новият председател на Конституционния съд.

Тя е избрана на заседание на съда днес. Присъствали са всички 11 съдии.

Панова е първата жена председател на Конституционния съд в историята на институцията. Тя стана Конституционен съдия през 2018 година, избрана от общото събрание на съдиите във ВКС и ВАС.

Преди това Панова беше наказателен съдия и зам.-председател на Върховния касационен съд. Преди 7 години тя беше и кандидат за председател на ВКС, но на поста беше избран конкурента ѝ Лозан Панов.

Сега Павлина Панова заема поста председател на Конституционния съд на мястото на проф. Борис Велчев, чийто мандат на конституционен съдия изтече вчера.

54-годишната Павлина Панова е доктор по право от Софийския университет „Св. Климент Охридски". Наказателен съдия с дългогодишен опит. Беше ръководител на Наказателната колегия на Върховния касационен съд и заместник-председател на съда. Тя дълги години беше съдия ad hoc в Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

Първият председател на КС е Асен Манов. После съда оглави проф. Живко Сталев. Последователно за по три години председатели на КС бяха Христо Данов и Неделчо Беронов, Румен Янков, Евгени Танчев и Димитър Токушев. Проф. Борис Велчев беше председател на Конституционния съд два два мандата и така ръководи институцията 6 години.

Вижте определението за избор на съдия Павлина Панова:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как се отразява на зрението онлайн обучението?
Как се отразява на зрението онлайн обучението?
Сръбските футболисти даряват 1 милион евро след класирането си на Мондиала
Сръбските футболисти даряват 1 милион евро след класирането си на Мондиала