НОВИНИ

За проблеми с подпомагането на засегнатите от наводнението в Карловско алармира омбудсманът

възстановено водоподаването сопот карлово достига питейната вода слатина
bnt avatar logo
от БНТ
14:54, 21.09.2022
Чете се за: 05:47 мин.
У нас
Слушай новината

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет и кмета на Община Карлово Емил Кабаиванов, в която поиска проверка по конкретно поставени въпроси, получени в жалби от пострадалите хора след наводнението на 2 септември т.г.

Миналата седмица при експертна проверка на институцията в най-засегнатите карловски села Каравелово, Богдан и Слатина, бяха проведени разговори и получени конкретни жалби и сигнали от хората, останали без дом, с унищожена покъщнина, удавени домашни животни и разбита инфраструктура.

Експертната проверка на омбудсмана на място установи, че 21 семейства от трите най-засегнати села са останали без дом и се нуждаят от фургони или друг възможен подслон. От тях 6 се намират в с. Каравелово, 10 в с. Богдан и 5 в с. Слатина. Електрическите уреди, от които се нуждаят пострадалите домакинства общо са - 241 хладилника, 196 бойлера, 226 перални, 238 печки, 214 телевизори, 10 фризера. Освен това още са им необходими мебели и дърва за огрев, които са отнесени от стихията.

„Като проблем е отбелязано, че някои от хората нямат адресна регистрация в селата и не могат да получат помощта от 375 лв., но от общината са заявили готовност да бъдат регистрирани веднага по настоящ адрес в съответното населено място“, пише омбудсманът в препоръка, изпратена до отговорните институции.

Ковачева подчертава, че особено сериозен е проблемът с водоснабдяването, най-вече в трите най-пострадали села поради засегнатите помпени станции.

„Читалищата в населените места са превърнати в пунктове за приемане на помощи. От там се раздават храна, вода, дрехи. От читалището в с. Богдан служителите са попитали дали ще получат компенсации, тъй като работят по 12 часа на ден, включително в събота и неделя“, посочва общественият защитник.

Друга жителка на с. Каравелово се е оплакала от намерението за преместване на приемателния пункт само в кметството, под предлог, че хората ходели в няколко пункта и взимали помощи от няколко места. Но централизирането на приемателните пунктове в с. Каравелово само в кметството, според гражданите, е пречка те да могат да стигнат дотам, поради разрушената инфраструктура.

„Подадена е и жалба за невъзможност някои деца да отидат на училище в гр. Карлово, тъй като автобусите, които извозват учениците, спират на отдалечени места извън селото и децата не могат да газят прах, кал и тиня, за да стигнат“, допълва омбудсманът.

В друг сигнал жена от с. Слатина, споделя, че на възрастните хора и тези в неравностойно положение вече не им се носи храна вкъщи, а те трудно стигат до кметството.

Освен това „от всички населени места хората изразяват притеснение и несигурност дали отпуснатите средства, както и дарените, ще стигнат до пострадалите и дали разпределянето ще бъде справедливо и коректно”. Проф. Ковачева посочва, че липсва и достатъчно информираност за начина, по който ще се извършва разпределянето на средствата и контролът върху тази дейност.

Тя подчертава, че в тази връзка вече е отправила препоръка заради пропуск да бъде включено село Войнягово в организираната от общината DMS кампания. В резултат на намесата на омбудсмана селото вече фигурира, освен в заповедта на кмета на общината за обявеното бедствено положение, и в кампанията.

При проверката се е установило още, че в селата Каравелово, Богдан и Слатина има много тежка техника, но тя все още разчиства основните инфраструктурни обекти и само малка част е навлязла в домовете на хората.

„В с. Слатина това е видно, докато в с. Каравелово вече се работи и по наводнените с кал и трупи дворове на хората. Като проблем се очертават и трудностите да се осигурят лопати и колички на всички доброволци“, пише общественият защитник.

Проблемите, констатирани при проверката, омбудсманът обобщи в препоръката, изпратена до отговорните институции, като в писмото проф. Ковачева настоява за следните отговори:

Има ли проблем със снабдяването с храна и вода на възрастни и хора в неравностойно положение в пострадалите села и достатъчно ли са на брой пунктовете, от които се предоставят; гарантирано ли е нормалното извозване на учениците от селата до училища в гр. Карлово; има ли водоноски, които да снабдяват хората и с вода за битови нужди; кога и в какви срокове се очаква бъде възстановено водоснабдяването в засегнатите от бедствието села; осигурена ли е достатъчна информираност за разпределянето на дарените и отпуснати за подпомагане на пострадалите средства.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БНТ излъчва финалните два мача на България от турнира УЕФА „Лига на нациите“
БНТ излъчва финалните два мача на България от турнира УЕФА „Лига на нациите“
Реферът Георги Кабаков ще ръководи срещата Сърбия - Швеция в Лигата на Нациите
Реферът Георги Кабаков ще ръководи срещата Сърбия - Швеция в Лигата на Нациите