НОВИНИ

За Съединението: Откриват нов паметник на Гаврил Кръстевич в Пловдив

съединението откриват нов паметник гаврил кръстевич пловдив
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
16:02, 05.09.2021
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

Паметник на Гаврил Кръстевич ще бъде тържествено открит в двора на катедралния храм "Св. Богородица" в Пловдив навръх утрешния Празник на Съединението - 6 септември.

Фигурата на известния възрожденец, радетел за българската култура и независимостта на православната ни църква е изваяна от бронз в човешки ръст със свитък в ръка на акта за учредяването на Българската екзархия.

Паметникът е издигнат с решение на Общинския съвет в Пловдив, взето през миналата година по инициатива на Пловдивската митрополия и по повод навършването на 150 години от обявяване на независима Българска екзархия.

Със същото решение Гаврил Кръстевич беше посмъртно удостоен със званието "Почетен гражданин на град Пловдив".

Снимки: БГНЕС

Роденият през 1817 година в Котел под името Гандю Кътюв Баюв родолюбец е един от най-влиятелните българи в Османската империя. По препоръка на котленските чорбаджии той е пратен да се изучи в Цариград при котленеца княз Стефан Богориди.

Той го изпраща първо в елитното гръцко училище Куручешие, а след това в Париж. Там Кръстевич завършва право в Сорбоната. След завръщането си в Цариград е наместник на Богориди, а после започва кариера в османската съдебна система.

Става съдия и член на Върховния съд. Автор е на търговския закон на Османската империя. През 1868 г. е назначен във Висшия правосъден съвет (Диван.и-ахкям-и-адлие) на империята. Той е сред най-активните радетели за независима българска църква, като използва контактите и влиянието си.

Паметникът на Гаврил Кръстевич ще бъде открит на 6 септември веднага след тържествената литургия за Съединението в присъствието на митрополит Николай, кмета на Пловдив Здравко Димитров, председателя на Общинския съвет Александър Държиков, областния управител Ангел Стоев и други представители на местната власт.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хаджигенов и Бабикян не изключват преговори с други формации за изборите
Хаджигенов и Бабикян не изключват преговори с други формации за изборите
В Банско показват как се меси хляб с любов (Снимки)
В Банско показват как се меси хляб с любов (Снимки)