НОВИНИ

Задържаха рекордно количество контрабандни цигари на ГКПП "Кулата"

задържаха рекордно количество контрабандни цигари гкпп кулата
bnt avatar logo
от БНТ
14:49, 10.05.2022
Чете се за: 02:17 мин.
У нас
Слушай новината

13,3 млн. къса цигари задържаха митнически служители от ТД Митница София при проверка на влизащ през ГКПП Кулата товарен автомобил. Задържаното количество е рекордно при случаите, установени от митническите органи на границата с Гърция, за последните десет години.

На 6.05.2022 на входящо трасе на ГКПП Кулата на база "анализ на риска" митнически служители селектират за проверка товарен автомобил с българска регистрация, идващ от Гърция. Според транспортните документи в товара се превозват „бягаща пътека и части“ за получател в България.

Камионът е пломбиран с гръцка митническа пломба, целяща да заблуди проверяващите, че стоката е без общностен статут и пътува под митнически режим. Представена е и транзитна декларация на хартия, за която при проверка в митническата информационна система инспекторите установяват, че не регистрирана, т.е. такъв документ не съществува.

При извършена физическа проверка митническите служители констатират, че само малка част от кашоните в близост до вратата на товарния отсек съдържат възглавници, а останалите са с цигари без бандерол.

Задържани са общо 13 300 000 къса или 665 000 кутии, разпределени в 1330 кашона.

По случая е образувано досъдебно производство по описа на ТД Митница София под надзора на Районна прокуратура – Благоевград, Териториално отделение – Петрич. Деянието е квалифицирано по чл. 234, ал. 3, т. 3, вр. чл. 234, ал. 1 от НК. Разследване продължава под надзора на прокуратурата.

Задържаното количество е рекордно при случаите, установени от митническите органи на границата с Гърция за последните десет години, както и най-голямото, открито на българска граница от 2018 г. насам.

Пазарната стойност на задържаните нелегални цигари е 3 657 500 лева, като само дължимият акциз възлиза на 2 364 075 лева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жена е пострадала при пожар в апартамент в Пловдив
Жена е пострадала при пожар в апартамент в Пловдив
МРРБ проверява ВиК-Пловдив заради обществена поръчка на автомобили от Русия
МРРБ проверява ВиК-Пловдив заради обществена поръчка на автомобили от Русия