НОВИНИ

Зафиров: Ръководството на БСП има подкрепата на 90% от ръководните органи и на партийната маса

bnt avatar logo
от БНТ
09:56, 06.08.2022
Чете се за: 03:22 мин.
Политика
Слушай новината

Това ръководство на БСП има подкрепата на 90% от ръководните органи на партията, Национален съвет, конгрес, както огромната подкрепа на над 90% от партийната маса. Така Атанас Зафиров, зам.-председател на ИБ на БСП, коментира в "Денят започва в събота" думите на президента, че разривът е между ръководството на партията и левите избиратели.

Радев: Определени кръгове нагнетяват лъжи за служебния кабинет още от първия му ден

"Пряката намеса на президента е факт и последният състав на служебното правителство потвърди една тенденция - на ръководни позиции в управлението да се поставят хора от т.нар. вътрешна опозиция или от тези по-малко от 10% в партията. Това е взимане на страна в един чисто вътрешен процес", каза Атанас Зафиров.

Смята, че БСП няма да има отлив на избиратели, защото поведението на БСП в последните 6 месеца е доказало, че е "партия в прогрес, развитие, която заслужава доверието на всички лявомислещи хора в страната".

За това, че Крум Зарков не е обсъждан като водач на червените листи, Зафиров каза, че няма как министър от служебното правителство да участва в парламентарни листи на предсрочни парламентарни избори, при положение , че задача на правителството е да осигури честността и безпроблемното протичане на вота.

Самият факт, че те са приела да участват в служебен кабинет, ги изключва от парламентарната надпревара. Има и друг въпрос как тези хора, като членове на една партия, ще се включат в кампанията, каза той и повтори, че те не са поискали съгласието от Националния съвет.

Вчера Националният съвет излезе с декларация, че се разграничава от тримата служебни министри и БСП няма отношение към работата на служебното правителство.

За изборите левицата запазва формата "БСП за България", като има малка корекция - две от партиите отпадат - Комунистическата партия на България и партия "Нова зора". За сметка на това с всички останали от широкото ляво обединение ще се подпише документ за съвместно явяване на изборите.

Зафиров прогнозира, че ще са тежки избори, защото не са прекратени порочните практики за купуване на гласове и това изкривява вота. Изрази съжаление, че машинното гласуване ще спре много избиратели да упражнят правото си на вот - предимно възрастните хора.

Смята, че ще има много ниска избирателна активност и не вярва, че една партия ще има пълно мнозинство в следващия парламент.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва в събота"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Искрен Веселинов: Една от задачите на ВМРО е да има представителство от българофили в следващия парламент
Искрен Веселинов: Една от задачите на ВМРО е да има представителство от българофили в следващия парламент
Журналистката Йовка Йовчева се нуждае от средства за лечение
Журналистката Йовка Йовчева се нуждае от средства за лечение