НОВИНИ

Захари Сотиров: Доволен съм от Влади, той е подготвен физически и психически

Зографски
Снимка: Българска федерация по ски
bnt avatar logo
от БНТ
22:16, 05.02.2022
Чете се за: 02:57 мин.
Спорт
Слушай новината

Координаторът на направление "ски скок" на Българската федерация по ски Захари Сотиров похвали българския състезател в ски-скока на Владимир Зографски.

В интервю за предаването "Олимпийските върхове" по БНТ самоковецът анализира представянето на своя съгражданин предвид атмосферните условия.

"Добре. Лотария е положението с атмосферните условия. Утре състезанието в 8.00 часа местно време, очаква се да е по-спокойно времето. Доволен съм, Влади е уверен, добре се справи. Много добър скок. След това му трябваше малко повече търпение. Появи сериозен порив, всичко се случва за секунди. Той е подготвен и физически и психически. Имаше и резерв в засилването. Поради размерите си той никога не е разчитал на скорост", пояснява Захари Стоянов.

Той разясни подготовката, през която минава всеки един състезател преди скока си.

"Единият фактор е температурата, другият е обувките. Те са много затегнати и след минута 2 в това положение краката изтръпват. Това създава проблеми. На миналите олимпийски игри се наложи 3 пъти да седне и след това да го върнат. Влади е уверен", допълва Сотиров.

Координаторът във федерацията описа промяната в представянията на 28-годишния състезател спрямо предходните Олимпийски игри.

"Има разочарование в екипа, защото лятото и есента той поддържаше високо ниво, по-високо от обикновено. Колебливият старт на сезона му се отрази неблагоприятно. Той знае, че подготовката му не отговаря на резултатите му. За 4 години той израсна и като спортист и като личност, това носи увереност. Поддържа ниво на физическа и техническа форма, Имаше контузии в кръста и коляното сега това липсва. Това му помага да се концентрира добре", смята специалистът.

Той сподели и очакванията си за утрешния скок.

"Малка шанца, променливи условия, разликите са малки, утре също ще задмине някои от големите имена. Мисля, че може да го стори, с нетърпение чакам утрешния ден. Ако може по-добре да се засили, то останалото го може", шегува се Захари Сотиров.

Финалът започва в 13.00 часа в неделя, 6 февруари. Състезанието на нормалната шанца можете да проследите по БНТ 1, БНТ 3 и онлайн в спортната секция на bntnews.bg.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Инцидент в Ново село: Откриха мъртва жена, нахапана от кучета
Инцидент в Ново село: Откриха мъртва жена, нахапана от кучета
Испания обмисля маските на открито да отпаднат
Испания обмисля маските на открито да отпаднат