НОВИНИ

Захариева: България води последователна политика срещу антисемитизма и ксенофобията

захариева българия води последователна политика антисемитизма ксенофобията
bnt avatar logo
от БНТ
20:54, 24.06.2020
Чете се за: 01:33 мин.
У нас

Българското правителство води последователна политика срещу проявите на антисемитизъм, ксенофобия и език на омразата.

Това подчерта вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по време на среща чрез видеоконферентна връзка на Борда на директорите на Национална коалиция в подкрепа на евразийското еврейство (НКПЕЕ).

Основни теми в разговора бяха действията срещу проявите на ансисемитизъм, реч на омразата и ксенофобията и битката с коронавируса по света.

Кризата с COVID-19 доведе до засилване на антисемитизма, ксенофобията и речта на омраза по целия свят, особено в социалните мрежи, заяви външният ни министър. Тя обърна внимание на разпространяваните конспиративни теории и фалшиви новини и цитира генералния секретар на ООН Антониу Гутереш за това, че пандемията е разбунила "цунами от омраза".

"Бих искала да ви уверя, че България споделя тревогите на международната еврейска общност по повод опитите на екстремисти да манипулират страха и несигурността на хората, като обвиняват евреи за разпространението на коронавируса", каза Екатерина Захариева.

Антисемитската реторика продължава да се появява и у нас в социалните мрежи, но страната ни е безопасен дом за българските евреи. Еврейската общност в България е активна и добре интегрирана в българското общество, подчерта външният ни министър.

"Горда съм да отбележа, че през февруари тази година българските власти успешно предотвратиха факелното шествие на ултранационалисти и неонацисти, известно като "Луковмарш". Това се случва за първи път през последните 17 години. Благодарна съм за подкрепата на всички международни еврейски организации, в това число и на "Шалом", заяви българският министър на външните работи.

Екатерина Захариева съобщи, че Министерството на външните работи работи по първия Български национален план за действие срещу антисемитизма, който ще бъде разработен чрез проект по Норвежкия финансов механизъм. Въпреки че пандемията от COVID-19 се отразява на процеса, България остава ангажирана по пътя си към успешното завършване на документа до края на 2020 г. или в началото на 2021 г.

Сред темите на видеосрещата бяха и ситуацията и мерките, които страните взимат срещу коронавируса, отношенията на България със САЩ и с Израел. Министър Захариева подчерта отличните отношения на България с двете страни.

Външният ни министър благодари за поканата да участва в заседанието на Даниел Рубин, председател на НКПЕЕ, който предстои да напусне поста, и бъдещия председател Джеймс Шилер, като му пожела успех. Във видеоконференцията участва и изпълняващият длъжността помощник държавен секретар на САЩ за Европа и Евразия Филип Рийкър.

Националната коалиция в подкрепа на евразийското еврейство е американска неправителствена организация, чиято основна функция е подпомагане на евреите и еврейските общности в Източна Европа и Евразия. НКПЕЕ и партньорските ѝ организации поддържат тесни връзки с ключови държавни лидери в целия източноевропейски регион, Израел и САЩ. Националната коалиция в подкрепа на евразийското еврейство е сред най-добрите парньори на България в САЩ, заедно с Американския еврейски комитет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Виктория за новата си песен "Alright"
Виктория за новата си песен "Alright"
Софийската опера с постановки на езерото в Панчарево
Софийската опера с постановки на езерото в Панчарево