НОВИНИ

Законопроектът на "Възраждане" за чуждите агенти предизвика бурни реакции в парламента (ОБЗОР)

Николай Минков
от Николай Минков
18:33, 11.09.2024
Чете се за: 05:37 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

Законът за чуждестранните агенти, внесен в парламента от "Възраждане" предизвика напрежение между политическите сили. ОТ ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС на Пеевски го обявиха за порурски и призоваха да не бъде подкрепян.

Според вносителите на законопроекта чуждестранен агент би бил и този, който е получил парите за обучения, семинари, образователни курсове и програми социални дейности и проекти. Изключват се дейностите финансирани със средства от ЕС и"извършени от организации, занимаващи се с религиозни дейности, спортни клубове, застрахователни дружества, финансови институции и търговски дружества", които действат под лицензионен режим. "Възраждане" се опитват да прокарат Закона за чуждестранните агенти в четвърти пореден парламент. Според него чуждестранен агент е човек, получил средства за обучения семинари образователни курсове, социални дейности и др. Ако обаче чуждестранното финансиране не бъде обявено, то глобата в законопроекта е от 1000 до 20 000 лева.

"Законът предвижда санкции само ако не се спазва, т.е. няма санкции за тези, които ще бъдат чужди агенти. Няма санкции за тези, които ще получават финансиране от чужбина, но има санкции ако не го обявят и ако това, което правят те не бъде обявено", каза лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

Законът за чуждестранните агенти прави изключение за финансиране по линия на ЕС, за религиозна дейност, спорт, застраховане и хазарт.


  • От ГЕРБ и ПП-ДБ се обявиха против с аргумента, че законът е недемократичен и проруски.

"Уважавам колегите от партия "Възраждане", но нашата пъпна връв са ЕНП с евроатлантическата общност. Тези, срещу които се внасят тези промени, са наши партньори в глобалната, бих я нарекъл, битка с популизма, с войната, с всичко, което се причинява в момента в света. Това е нашето място там. Затова категорично ние няма да подкрепим подобен закон", коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Този закон на "Възраждане" всеки българин, който получи 1000 лв от чужбина става автоматично чуждестранен агент. Нашите студенти, които получават стипендии стават агенти. Учени, които получават програми от други университети стават агенти", коментира съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков.

Председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски заяви в позиция, че "Възраждане” провокират демокрацията с руски закон-бухалка срещу медии и НПО и призова Парламентът да го отхвърли категорично.

"Внесеният от откровено проруската партия „Възраждане“ мракобесен законопроект за чуждестранните агенти е тежка провокация към националната сигурност и суверенитет на България.
Без прецедент е опитът да се транспонират в националното ни законодателство закони от Русия на Путин. Опитите за създаване на “черни списъци“ с неудобни хора, организации, медии, училища и университети и сплашването на структури на гражданското общество се последния пристан на тоталитарните системи. Поведението на парламентарните партии към този законопроект ще бъде лакмус за тяхната ценностна ориентация и принадлежност, което е много силен сигнал към обществеността. Обединението срещу подобна заплаха и категоричното отхвърляне на този законопроект е това, което българските граждани и нашите евроатлантически партньори очакват от отговорните лидери. Парламентарната група на ДПС ще гласува категорично „против“ всеки подобен акт на провокация срещу ценностната ориентация на България и свободата на развитие на гражданското общество и неговите структури", пише в позицията на Делян Пеевски.

Костадинов не се съгласи, с твърдението че законът е проруски.

" Законът е почти едно към едно преписан от американския закон за регистрация на чуждите агенти", заяви Костадин Костадинов.

От ИТН не смятат, че този закон ще стигне до пленарна зала.

"Да ви кажа ли, че в САЩ има закон за чуждестранните агенти и се казва точно така.

БНТ: Ще го подкрепите ли?

Между другото съм го чел. Първо той няма да влезе в това Народно събрание. Това е поредното предизборно нещо, което прави една партия, в момента "Възраждане". То няма време това нещо да влезе, да мине през 2 комисии и на две четения. Иначе съм го чел, как да се изразя, много неща има за оправяне, така да го кажа", коментира председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов.

"БСП за България" отказаха коментар по темата.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БНБ затяга отпускането на ипотечни кредити
БНБ затяга отпускането на ипотечни кредити
Инфлация, аборти, миграция - акцентите в дебата Тръмп - Харис
Инфлация, аборти, миграция - акцентите в дебата Тръмп - Харис