НОВИНИ

Какво отговориха партиите на призива за джентълменско споразумение на Борисов?

Милена Кирова
от Милена Кирова
12:35, 11.09.2024
Чете се за: 03:37 мин.
У нас
Снимка:
Слушай новината

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов с предложение за джентълменско споразумение към част от партиите в парламента за управление след изборите. Кои са естествените партньори на ГЕРБ според Борисов и как отговориха партиите:

"Естествените партньори са тези, които бяхме в сглобката плюс БСП и ИТН", коментира лидерът на ГЕРБ.

- БНТ: ДПС е на две, и двете ДПС-та ли?

- Да ги оставим ДПС, да видим как ще се регистрират, какви резултати ще постигнат на изборите и тези 20 и няколко депутати от едните или от другите надали ще са решаващи, ако с другите имаме решение предварително. Аз знам, че в моята страница сега ГЕРБ ще избухне, защото ГЕРБ иска да има самостоятелно правителство. Безспорно съм най-успешният премиер. Аз мисля, че три пъти ми е достатъчно. ГЕРБ го желае.

За да си джентълмен, трябва да си спазваш думата, коментира Кирил Петков, съпредседател на "Продължаваме Промяната".

"Истината е, че си нямаме доверие между партиите, иначе нямаше да сме на това дередже. От тази гледна точка предложихме решения за политическата криза и това е равноотдалечен непартиен икономист или юрист, който всички да се съгласим за обща програма и да изведем България напред. Но се чувствам като в "Майстора и Маргарита" - зад мен се вкарват закони за смяна на пола на деца от ИТН, вкарват се, все едно някой иска да сменя пола на някакви деца. Вкарват се закони на "Възраждане" за чуждите агенти - в този закон на "Възраждане" всеки българин, който получи 1000 лева от чужбина, автоматично става чуждестранен агент".

Бившият председател на БСП Корнелия Нинова смята, че партията ѝ трябва да бъде спасена от "закулисието и лапите на Борисов".

"Той обича да прегръща и унижава партии. Е, днес успя. Закачи си скалпа на БСП на колана, също както на много други партии. Наскоро на Конгрес на БСП беше прието, че БСП е неприемлив партньор - как се промени от онова изказване - "не съм председател на партията". Затова от месец говорим, че има предателство в БСП, за преврат".

Бойко Борисов да изчака да минат изборите, призова Тошко Йорданов, председател на ПГ на "Има такъв народ".

"Най-важно е да видим каква ще е програмата и кой ще я изпълнява. Ние подкрепяме практични неща - ако има програма, зад която има широко мнозинство, тогава би могло да има и стабилно управление. Такива заявки не им е сега моментът, без да броим, че джентълменските споразумения с ПП, не бих употребил този термин, но това беше най-голямата глупост, защото унищожиха Конституцията. Сега сме в кашата заради тяхното джентълменско споразумение".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сребърен медалист по хокей на трева от Игрите в Токио бе отстранен от спорта за една година заради купуване на кокаин
Сребърен медалист по хокей на трева от Игрите в Токио бе отстранен от спорта за една година заради купуване на кокаин
Спортни новини 11.09.2024 г., 12:25 ч.
Спортни новини 11.09.2024 г., 12:25 ч.