Заливат с бетон част от парк "Бачиново" в Благоевград

от БНТ
15:40, 25.09.2020
Чете се за: 01:38 мин.
У нас
заливат бетон част парк бачиново благоевград

18 декара от благоевградския парк "Бачиново" ще бъдат превърнати в модерен комплекс, а зад инвеститорските намерения стои частна фирма от областния център. Върху тенис кортовете трябва да изникнат жилищни сгради, плувен басейн, спортен център и гаражи. Именно предстоящите строителни дейности се превърнаха в ябълката на раздора в областния център.

Може ли да бъде спрян собственик на имот, който иска да строи къща на място, което е закупил със собствените си пари? Този въпрос си задават запознатите с казуса по застрояването на тенис кортовете в парк Бачиново.

През 2011 г. е приет общ устройствен план, който дава възможност за развитие на зоните за отдих и туризъм в околностите на Благоевград, където попада и този парцел. Две години по-късно намеренията на собствениците за строеж удрят на камък, след като е спрян подробния устройствен план.

Днес обаче инвеститорът е на финалната права, въпреки че против строежа са обявиха и общинските съветници.

Антон Тодоров - председател на Общински съвет Благоевград: Гласувахме тогава един мораториум в зелени площи и конкретно това място, кортовете в парк "Бачиново", да не бъде застроявано. Благоевграчани също не горят от желание да видят жилищни постройки в района на парка.

"Не сме съгласни, съвсем скоро го прочетох това във вестника, и не сме съгласни да се застрои, да си бъде зеленина, да си бъде парк за разходка", заяви Катерина Методиева.

"Изобщо не съм съгласен да се строи тук, това е парк, това е животът на Благоевград. Това ще е престъпление, ако тук се строи нещо", каза Кирил Анастасов.

От Регионалната инспекция по околна среда и водите в Благоевград, заявиха за БНТ, че към настоящия момент е налице текуща процедура по преценяване на необходимостта на екологична оценка за свободно застрояване върху същия парцел.

Освен това визираната територия в единствения парк на Благоевград не попада в границите на защитени територии и в "Натура 2000", т.е. няма никакви екопречки застрояването на Бачиново да бъде реализирано.

Румен Томов - кмет на община Благоевград: Аз не мисля, че много ще се наруши екоравновесието със застрояването на тази зона. Предвиждат се три двойни тенис корта, спортни центрове. Това е голям проблем, ако тръгнем да спираме така всеки инвеститор. Ние и без това сме на дъното, ще вървим още по-надолу.

След одобряване на плана зелените площи в комплекса ще заемат половината територия.

"Това донякъде е добре, да не се маха тази зеленина, даже и повече от 50% да може да се запази", каза Веселинка Грънчарова.

"Това са само обещания, само празни приказки. Това не са достоверни неща. Когато го видим, тогава. Това природата го е създала и ти искаш да го унищожиш", заяви Кирил Анастасов.

Продължението на сагата със застрояването на един от зелените оазиси на Благоевград вече е в ръцете на съда. Магистратите трябва да се произнесат по жалбата на инвеститора срещу мораториума, наложен от Общинския съвет. До тогава благоевградчани ще продължат да се разхожда спокойно в парка на чист въздух.

Репортер: Слави Илиев

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Грета Тунберг проведе поредна ученическа стачка срещу климатичните промени
Грета Тунберг проведе поредна ученическа стачка срещу климатичните промени
Сачева: Правителството ще предложи 650 лв. минимална работна заплата от догодина
Сачева: Правителството ще предложи 650 лв. минимална работна заплата от догодина