НОВИНИ

Заложници сред звездите: Астронавтите на НАСА остават в космоса до февруари 2025 г.

Причината е заради проблеми с кораба „Старлайнер“

заложници космоса наса знае върне астронавтите капсулата старлайнър
Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
15:17, 25.08.2024
Чете се за: 03:02 мин.
По света
Слушай новината

Технически проблеми с космическия кораб „Старлайнър“ означават, че двама астронавти от американската космическа агенция НАСА, които в момента се намират на борда на Международната космическа станция (МКС), няма да се върнат на Земята до февруари 2025 г., съобщиха световните осведомителни агенции след пресконференция на НАСА в събота вечер.

Двамата астронавти, Буч Уилмор и Суни Уилямс, трябва да се завърнат с друг космически кораб – „Дракон“ на „СпейсЕкс“, а не със „Старлайнер“ на компанията „Боинг“, обясниха от НАСА. Двамата се намират на МКС от юни, въпреки че се предполагаше, че ще останат само една седмица. Това решение е взето от съображения за безопасност, обяви ръководителят на НАСА Бил Нелсън.

Стъпката означава, че изстрелването на кораба „Дракон“, което в момента е планирано за септември, ще бъде осъществено само с двама астронавти вместо с четирима, за да има място на връщане за двамата космонавти, заседнали на МКС.

Уилямс и Уилмор трябва да станат част от този екипаж и да се върнат на Земята заедно с двамата си колеги през 2025 г., а изпадналият в криза „Старлайнер“ ще лети обратно към Земята без екипаж.

58-годишната Уилямс и 61-годишният Уилмор пристигнаха на МКС в началото на юни по време на първия пилотиран изпитателен полет на „Старлайнър“. Двамата са пенсионирани капитани от Военноморските сили с предишен опит в космически полети с голяма продължителност.

Първоначално мисията им на МКС беше планирана за една седмица, но на „Старлайнър“ се появиха множество технически проблеми.

НАСА известно време обмисляше дали да върне двамата астронавти на Земята със „Старлайнер“ или - месеци по-късно, с „Дракон“. Произвежданият от „Боинг“ „Старлайнер“ е космически кораб за частична повторна употреба, който се състои от капсула с височина около 3 метра за екипажа и сервизен модул. За разлика от кораба „Дракон“, произвеждан от компанията „СпейсЕкс“ на Илон Мъск, „Старлайнер“ не се приземява във вода, а на суша. Функцията за кацане е подобна на тази на бившия работен кораб на НАСА - космическата совалка, последната от които беше пенсионирана през 2011 г.


Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БДЖ мемета: Благодаря, че ме докарахте жив!
БДЖ мемета: Благодаря, че ме докарахте жив!