НОВИНИ

Зам. генералният секретар на НАТО: България е високо ценен партньор в Алианса

Мирча Джоана посети учението на многонационалната бойна група на НАТО на полигона в Ново село

живо изявления учението полигона ново село
bnt avatar logo
от БНТ
12:58, 10.11.2023
Чете се за: 03:30 мин.
У нас
Слушай новината

Многонационалната бойна група на НАТО в България е на път да придобие пълна бойна готовност. Това заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев на старта на учението "Iron Strike -2023" на полигона Ново село. По време на учението многонационалната бойна група демонстрира оперативни способности за водене на отбранителна операция.

"На път сме да постигнем пълна бойна готовност на бойната група. Осем съюзници, заедно, на българска територия работят, готвят се заедно и са готови да възпрат всеки агресор, да отбраняват нашата територия и Източния фланг на НАТО, ако и когато се наложи", каза министърът на отбраната.

На събитието присъстваха заместник генералният секретар на НАТО Мирча Джоана и премиерът Николай Денков.

Джоана изтъкна, че страната ни е високо ценен партньор в НАТО и приветства волята на България да отделя по 2% от БВП за отбрана, както и подготовката на противоминната операция в Черно море заедно с Румъния и Турция.

"България е високо ценен член на НАТО. Страната ви играе критична роля за нашата сигурност в Черноморския регион, Западните Балкани и отвъд. Вие сте домакин на една от осемте бойни групи на НАТО, които - от Балтика от Черно море, помагат да се възпре агресията по Източния фланг.

Русия отново ще използва наближаващата зима като оръжие във войната си в Украйна, така че трябва да продължим да даваме на украинците това, от което се нуждаят, за да продължат да са силни на бойното поле и да имат по-силна позиция на масата на преговорите", посочи Джоана.

Премиерът Николай Денков подчерта, че България трябва да усили способностите си в Черно море и напомни, че се работи по това бойната група да се издигне до статут на бригада.

"Войните в Украйна и Израел и Палестина показват, че геополитическата ситуация се променя много бързо и трябва да сме готови да посрещнем всякакви предизвикателства. За целта трябват добре подготвени въоръжени сили и тясно сътрудничество със съседните страни.

Имаме политическата воля и имаме политическата подкрепа и желание да усилим нашите сили до бригада, което е друга скала, която нямаме днес, но очакваме да имаме в най-скоро време.

Ние сме готови да заемем нашето място на Източния фланг, така че всички да се чувстваме спокойно, че сме добре защитени от всяка възможна агресия. Трябва да подсилим и нашите сили в Черно море, имаме подкрепата и от НАТО, така че нашите граждани да се чувстват спокойни и защитени на наша територия", каза Денков.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ветровито облачно време с валежи
Ветровито облачно време с валежи
Новоизбраният кмет на Разград и общинските съветници положиха клетва
Новоизбраният кмет на Разград и общинските съветници положиха клетва