НОВИНИ

Замеряха с червена боя сградата на ЕК у нас, външното ни министерство осъди посегателството

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
22:05, 21.05.2023
Чете се за: 02:27 мин.
У нас
Слушай новината

Министерството на външните работи на Република България категорично осъжда посегателството срещу сградата на Дома на Европа в София.

Подобни деяния контрастират в несъвместим противовес на съвременна България, както и на демократичните ценности, които страната ни олицетворява, допълват от МВнР.

Поход под надслов за мир и неутралитет се проведе в няколко града в страната.

Организаторите се обявяват против въвличането на България във военни действия, както и да не бъдат изпращани оръжия за войната, предизвикана от Русия.

На протеста в столицата, който премина в шествие, се развяваха освен български знамена и флагове на партия "Възраждане" и на Русия.

БСП също се включи в похода, който се провежда за шести път.

Активисти от "Възраждане" се отклониха от шествието и замеряха с червена боя сградата на Европейската комисия у нас.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов също "категорично осъди посегателството срещу сградата на представителството на Европейската комисия в София".

"Изключително тревожно е, че тази вандалска проява идва в момент на тежки предизвикателства пред България. Днес нашата и международната общественост наблюдават с очакване разрешаването на тежката политическа криза, в която страната ни се намира от две години. Отговорност на политическите партии, особено на тези, които най-много афишират своите патриотични настроения, е да гарантират сигурността, стабилността и интегритета на държавата, вместо да насърчават нови разделения и скандали", написа Борисов и добави: "В тази връзка призовавам още веднъж демократичните системни партии да застанем обединени в името на националните интереси на България, излъчвайки силно редовно правителство".

Според него "единствено гаранции за задълбочаване на процесите на евроатлантическата ни интеграция могат да бъдат контрапункт на хибридните опити за инфилтрация на враждебното руско влияние в нашето общество".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Левски с класика срещу Локомотив Пд
Левски с класика срещу Локомотив Пд
Феноменален Везенков не стигна на Олимпиакос и Реал Мадрид отново триумфира в Евролигата
Феноменален Везенков не стигна на Олимпиакос и Реал Мадрид отново триумфира в Евролигата