НОВИНИ

Запазва се 9% ставка ДДС за ресторантьорите, приеха депутатите на първо четене

запазва ставка ддс ресторантьорите приеха депутатите първо четене
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
13:15, 24.11.2023
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
Слушай новината

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за данък върху добавената стойност, с които се запазва нулевата ставка ДДС за хляб и брашно и намалената 9-процентна ставка ДДС за ресторантьорите.

Разпоредбите предвиждат удължаване до 30 юни 2024 г. на срока за прилагане на нулева ставка на данъка за доставката на хляб и брашно, и удължаване до 31 декември 2024 г. на срока за прилагане на намалена ставка на ДДС за ресторантьорски и кетъринг услуги.

С гласуваните на първо четене текстове се въвежда мярката получателят по доставка да не заплаща стойността на същата, когато доставчикът не издаде касова бележка. Законовата промяна беше одобрена със 102 гласа "за", 43 депутати гласуваха – "против" и 21 – "въздържал се".

В доклада на водещата Комисия по бюджет и финанси се посочва, че с текстовете се въвежда нов праг за регистрация в размер на 166 000 лв., с което се цели създаването на съвременен и опростен режим за малките предприятия в съответствие с директива на Европейския съюз.

По време на дискусията от парламентарните групи на "Възраждане" и "БСП за България" няколко пъти поставиха въпроса за отсъствието на финансовия министър Асен Василев от пленарна зала. Заместник-председателят на парламента Росица Кирова (ГЕРБ-СДС) посочи, че са се свързали с Министерство на финансите, от което очакват отговор.

В хода на дискусията Павела Митова от "Има такъв народ" отбеляза, че приходите от връщането на нормалната ДДС ставка за ресторантьорския бизнес ще бъдат приблизително 300 млн. лв. годишно и добави, че няма да подкрепят спорните мерки, които се предлагат.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Правителството отпусна близо 7 млн. лв. за изкуства и спорт в училищата
Правителството отпусна близо 7 млн. лв. за изкуства и спорт в училищата
Кметът на Пловдив Костадин Димитров прие европейската шампионка по шахмат Виктория Радева
Кметът на Пловдив Костадин Димитров прие европейската шампионка по шахмат Виктория Радева