НОВИНИ

Започна гласуването за най-добър баскетболист на България за 2022 г.

започна гласуването добър баскетболист българия 2022
Снимка: БФ Баскетбол
bnt avatar logo
от БНТ
11:42, 06.01.2023
Чете се за: 03:50 мин.
Спорт
Слушай новината

За втори път в историята си Българската федерация по баскетбол организира анкета за най-добър баскетболист на годината сред феновете на играта. От днес до 29 януари всички любители на баскетбола могат да дадат своя глас за играча, който според тях най-много се е отличил с изявите си на терена през изминалата 2022 година. Това може да стане онлайн с клик на специалния линк на страницата на централата в интернет и лесна регистрация.

След края на вота двама от гласувалите ще могат да спечелят специални подаръци от Българската федерация по баскетбол. С томбола ще бъдат определени двама фена, които ще получат официален екип на националния отбор, а също и билети за важния мач на България срещу Португалия на 26 февруари от квалификациите за Евробаскет 2025.

Освен това в специално организирана анкета спортни журналисти, баскетболни треньори и капитани на професионални отбори традиционно ще гласуват и в категориите „Баскетболист на годината“, „Баскетболист на годината (играещ в България)“, „Баскетболистка на годината“ „Баскетболистка на годината (играещо в България)“ и „Треньор на годината“. В анкетата тази година бе включена и категория за най-добри млади баскетболист и баскетболистка (родени до 2003 година).

Отличното представяне на Александър Везенков беляза баскетболната 2022 година, пишат от централата. Крилото на Олимпиакос стана Спортист номер 1 за 2022 година на България и се нареди до легендарната Ваня Войнова като единствените баскетболисти, заслужили тази награда. Националът събра 986 точки в допитването, като изпревари с над 300 точки втория – Кирил Милов (борба) и над 400 третия Алберт Попов – ски, алпийски дисциплини. Везенков получи и Спортен Икар за 2022-а.

Атлет с увреждания номер 1 според спортните журналисти в страната отново бе баскетболист. Най-полезният играч в националния ни отбор по баскетбол на колички – Георги Иванов взе статуетката с 250 точки. В категорията за отбор номер 1 на годината националният тим на България по баскетбол за мъже зае второ място. Националният селекционер Росен Барчовски стана пети в класацията - треньор на годината.

Везенков попадна и в топ 10 на класацията за най-добър спортист на Балканите в анкетата на БТА.

Националните отбори на България за подрастващи през 2022 година също се представиха на ниво, като двама млади български баскетболисти попаднаха в идеалния отбор на Европейско първенство. Александър Гавалюгов бе отличен за представянето си в турнира за момчета до 16-години, а Деница Манолова – при момичетата на същата възраст. За първи път български отбор завоюва и световна титла – момичетата от Самоков, водени от Маргарита Маринкова спечелиха трофея при гимназистките в сръбската столица Белград.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отиде си Джанлука Виали
Отиде си Джанлука Виали
Радев: Ще обявя решението си за третия мандат в срок, парламентът се дави в предизборно говорене
Радев: Ще обявя решението си за третия мандат в срок, парламентът се дави в предизборно говорене