НОВИНИ

Започна изборният ден в Пловдив

bnt avatar logo
от БНТ
07:16, 04.04.2021
Чете се за: 02:22 мин.
Пловдив град - МИР 16
Слушай новината

В Пловдив за днешния вот са разкрити 488 секции, а в областта техният брой е 542. В града право на глас имат 301515 души. Секциите за машинно гласуване в града са 455, а в областта - 440.

До късно снощи се правеха много замени на членове на секционни избирателни комисии, с големи затруднения бяха сформирани и съставите на подвижните секции, които ще носят урни в домовете на карантинираните избиратели.

В училище "Пенчо Славейков" в район "Източен" има разкрити 10 секции, някои от тях отвориха, но има все още малко гласоподаватели.

В този район право на глас имат над 45 000 гласоподаватели. На предишните парламентарни избори в училище "Пенчо Славейков" в 4 от секциите бяха отчетени голям брой недействителни бюлетини.

В една от секциите техния брой беше 169. Днес ние ще следим как върви вотът тук. Сега няма желаещи да гласуват, но обичайно хората от района се активират в следобедните часове.

Иначе в Пловдив са сформирани 6 мобилни секции за карантинираните избиратели.

От над 5000 карантинирани в града, 157 са пожелали да гласуват в Пловдив, което е около 3%. В пет болници в града има разкрити секции в ковид отделения, като в университетската болница "Св. Георги" те са две. В областта ще има само една секция в ковид отделение - в Асеновград. Мобилните секции за карантинирани избиратели са две - в Асеновград и Карлово.

Във всички секции са осигурени дезинфектанти, маски и ръкавици, като членовете на комисии трябва да стоят с маските през целия ден. В някои от секциите има и УВ лампи, които пречистват въздуха.

На изборите са ангажирани над 1000 полицаи.

В деня на вота изборът е само един - БНТ. Изберете важното - в телевизионния ефир и на нашия сайт BNTNEWS.BG.

Автор: Таня Матева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Денят на вота: Как се дезинфекцират избирателните секции?
Денят на вота: Как се дезинфекцират избирателните секции?
Първите гласоподаватели вече дадоха гласа си в район Искър
Първите гласоподаватели вече дадоха гласа си в район Искър