НОВИНИ

Започна изграждане на втори надлез над Бакърена фабрика в София

Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
14:30, 02.10.2024
Чете се за: 02:32 мин.
У нас
Слушай новината

С "първа копка" днес стартира изграждането на втори надлез над „Бакърена фабрика“ в София.

Надлезът ще бъде с три ленти за движение. Осигурява пряка транспортна връзка между районите Люлин, Илинден, Връбница и Надежда. По време на строителството няма да се затваря за движение съществуващия мост. След завършването му цялото съоръжение ще бъде с две естакади с еднопосочно движение, подобно на моста „Чавдар“ в София.

Новото мостово съоръжение е успоредно на съществуващия мост над жп линията при Бакърена фабрика. Част е от трасето на ул. „Адам Мицкевич“ и третия градски ринг. Надлезът е бил предвиден и разработен още от 1990 г. като проект с две отделни естакади. В периода до 1992 г. е изграден само първия мост, части от устоите от втория, но обектът не е завършен. По първия мост и в момента преминава интензивен трафик, включително линии на градския транспорт.

"Проектът е важен за свързаността на северните и северозападните територии на града и е част от третия градски ринг на София", каза кметът Васил Терзиев, който направи „първа копка“ на обекта.

Дължината на надлеза е 720 м. Ще се извърши ремонт и усилване на носимоспособността на устоите, изградени в миналото. Новата конструкция на съоръжението ще е от стоманобетон. Ще се изгради нова предпазна ограда и пешеходен парапет. Ще бъде изпълнена канализация, ще се премести магистрален водопровод, ще се осигури ново улично осветление с енергоефективни осветителни тела.

Предвижда се строителството на надлеза да приключи в средата на 2025 г., като дейностите зависят от метеорологичните условия и предстоящия зимен сезон.

След завършване на съоръжението пропускателната му способност ще се увеличи двойно, което ще спомогне за по-добрата връзка между големите северозападни квартали на столицата. Това ще доведе до намаляването на задръстванията и подобряване на качеството на въздуха в града, посочват от Столична община.

Стойността на съоръжението е близо 19 млн. лв., като финансирането се осигурява от държавен бюджет по програмата на МРРБ за подкрепа на общините.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържан е грузинец, превозващ нелегално 44 мигранти в микробус на АМ "Тракия"
Задържан е грузинец, превозващ нелегално 44 мигранти в микробус на АМ "Тракия"