НОВИНИ

Започна проверка в психиатричните клиники в София

прокуратурата мвр медицински надзор започнаха проверка психиатричните клиники софия
bnt avatar logo
от БНТ
15:01, 08.11.2023
Чете се за: 03:02 мин.
У нас
Слушай новината

Екипи на Софийска градска прокуратура, Дирекция "Национална полиция" и Изпълнителна агенция "Медицински надзор" са извършили проверки на място в психиатричните клиники в София.

Разследващите органи проверяват дали се спазват нормативните изисквания за лечение на лица, за които се прилагат принудителни медицински мерки, респективно задължително настаняване и лечение в държавните психиатрични болници, съответните клиники и отделения.

Проверяват се и обстоятелствата относно гарантирането правото на достъп до лечение на уязвима група граждани, страдащи от психични заболявания, тяхното третиране в лечебните заведения и гарантиране спазването на човешки права и права на пациента, условията и правните гаранции, предлагани на пациентите с психични заболявания в съответствие със стандартите за добра медицинска практика при предоставяне на лечението и грижи за психично здраве.

Изяснява се и дали се предоставят дейности по психосоциална рехабилитация в лечебните заведения, в т. ч. и грижи съгласно Стандарта по психиатрия, с оглед констатациите за липса на напредък на българската държава в тази насока, направени от Европейския комитет за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отнасяне или наказание.

В рамките на вчерашния ден проверки на място са извършени в:

  • Държавна психиатрична болница „Св. Иван Рилски“
  • Държавна психиатрична болница за лечение на наркомании и алкохолизъм
  • Център за психично здраве „Проф. Н. Шипковенски“ ЕООД
  • „Център за психично здраве – София“ ЕООД
  • Клиника по психиатрия към УМБАЛ „Александровска“ ЕАД
  • Първа и Втора психиатрична клиника към МБАЛНП „Свети Наум“ ЕАД
  • Отделение по психиатрия към Медицински институт на МВР
  • Клиника по психиатрия и военна психология към „МБАЛ – София“ - ВМА.

Проверките са разпоредени от Софийска градска прокуратура на 11.09.2023 г. във връзка с данни за системни нарушения в лечебните заведения за стационарна психиатрична помощ.

Към преписката са приложени изпратени по компетентност от Върховна административна прокуратура (ВАП) материали.

Проверката е възложена на Главна дирекция „Национална полиция“ (ГДНП), като са дадени множество конкретни указания и се извършва под ръководството на СГП. В хода на проверката е ангажирана и Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ (ИАМН), на която също е възложено извършването на конкретни действия. Събира се информация и от всички други компетентни държавни органи, осъществяващи контролни функции върху посочените психиатрични болници и тяхната дейност, съобщават от СГП.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Охайо вписва правото на аборт в Конституцията си
Охайо вписва правото на аборт в Конституцията си
Здравната вноска остава 8% през следващата година
Здравната вноска остава 8% през следващата година