НОВИНИ

Започна съдебната битка между УЕФА и Суперлигата

арбитражният съд отхвърли жалбата русия санкциите уефа
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
19:48, 11.07.2022
Чете се за: 01:55 мин.
Спорт
Слушай новината

Адвокати в защита на Суперлигата – краткопросъществувалият съперник на Шампионската лига, в понеделник порицаха „монополистичните цели“ на Европейската футболна централа (УЕФА) в Съда на Европейския съюз в Люксембург (КЖЕУ).

Спорът за злоупотребата на доминантната позиция на УЕФА е изслушвана от КЖЕУ днес и утре. Решение по казуса се очаква не преди края на 2022 или дори началото на следващата година. Съдът изслушва случая по молба на съдия от Мадрид.

„Тук сме, за да защитим свободните права, които правят ЕС уникална юрисдикция в света, предлагайки борба срещу антиикономическите практики“, заяви Мигел Одриосола Ален, който е защитник на базираната в Испания компания Суперлига.

Той разкритикува УЕФА, която е подпомогнала за разубеждението на „разбунтувалите се“ клубове от тръгването на приключение, за това, че е „монополистично тяло“, което не би трябвало да „присвоява регулаторни правомощия върху пазар, с който се конкурира“.

Проектът Суперлига, турнир, който бе ограничен до 12 европейски гранда, бе обявен през април миналата година. Но след протести от фенове и заплахата от политически действия, сделката пропадна в рамките на 48 часа след оттеглянето на девет от 12-те клуба.

Трите клуба, които отказаха да се оттеглят от идеята – Реал Мадрид, Барселона и Ювентус, оспорват заплахата на УЕФА за тежки санкции в отделен случай в испански съд.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
За проблем със софтуера за отстъпката за горивата сигнализират от бензиностанции
За проблем със софтуера за отстъпката за горивата сигнализират от бензиностанции
Плащаме два пъти по-скъпо за лекар в морските курорти в сравнение с областните градове
Плащаме два пъти по-скъпо за лекар в морските курорти в сравнение с областните градове