НОВИНИ

Започна София Прайд 2023 (СНИМКИ)

Мария Чернева
от Мария Чернева
14:44, 17.06.2023
8432
Чете се за: 02:00 мин.
Общество
Слушай новината

Започна тазгодишното издание на София Прайд. Дъждът и лошото време не уплашиха участниците в инициативата, които се събраха в парка до паметника на Съветската армия в София.

Събралото се множество хора отказва омразата да диктува дневния му ред. Прайдът обръща внимание на отнетите права и посланията му тази година са насочени към правото да имаш семейство и нуждата от подкрепа и разбиране от най-близките у дома.

"През 2023 г. избрахме празнуваме семействата във всичките им разноцветни багри и за 16-а поредна година заставаме заедно срещу омразата, дискриминацията и неравенството. Акцентирахме върху темата за семейството, защото и за нас, ЛГБТИ+ хората, подкрепата от най-близките е безкрайно важна и нужна. За съжаление, много по-често от останалите, ние, нехетеросексуалните, транс и интерсекс хората не получаваме приемане и обич у дома, и не срещаме разбирането и подкрепата, за които всеки човек копнее. Затова и вратите на София Прайд 2023 са отворени за тези, които се чувстват отхвърлени и неприети.

Едновременно с това, докато ние като граждани и представители на гражданското общество от години работим за създаването на по-приемаща среда за всички, институциите и властимащите продължават да затварят очите си за неравенствата в българското общество", казват организаторите на инициативата.

Те напомнят, че през последните 12 месеца правата на ЛГБТИ+ хората са срещнали и продължават да срещат изключително силен отпор.

Снимки: Десислава Кулелиева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сесил Каратанчева загуби в първия кръг на квалификациите на турнира на трева в Берлин
Сесил Каратанчева загуби в първия кръг на квалификациите на турнира на трева в Берлин
БУБА Баскетбол спечели бронзовите медали на държавното първенство по баскетбол U16
БУБА Баскетбол спечели бронзовите медали на държавното първенство по баскетбол U16