НОВИНИ

Започна строителството на пробива под жп гарата в Пловдив

започна строителството пробива гарата пловдив
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
17:20, 09.12.2021
Чете се за: 01:50 мин.
У нас
Слушай новината

Започна модернизацията на жп гарата в Пловдив.

Мащабният проект, който трябва да се реализира в следващите две години и половина, включва изграждането на автомобилен подлез, който ще свърже двата най-големи квартала на Пловдив – Южен и Централен.

Паралелно с това, обектът е част от по-мащабния проект за изграждане на железопътна магистрала от София до Бургас. По цялото трасе съществуващите прелези ще бъдат заменени от подлези, а железопътните релси в района на гарата ще бъдат подменени.

Започва строителството по модернизацията на жп възел Пловдив

Проектът ще се реализира на два етапа, като само във втория ще се наложи спиране на трафика по булевардите "Христо Ботев" и "Васил Априлов". В момента техника вече работи по пробива от южната страна, като първоначално ще бъдат изместени всички инженерни комуникации. Подлезът ще бъде с дължина около 700 метра, ще има две автобусни спирки, асансьори и отделна помпена станция. Стойността на проекта е близо 90 млн. лева.

"Единият от методите за изпълнение на софийското метро, ще приложим тук, това е милански метод, при който ще бъдат изпълнени шлицови стени, покривна плоча и след това се възстановява движението, автомобилно и железопътно, а отдолу ние продължаваме да си работим, под тези покривни плочи изпълняваме дънната конструкция на самия тунел", обясни Боян Делчев, изпълнител на проекта.

Репортер: Мариела Хубинова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бум на търсенето на имоти в Пловдив
Бум на търсенето на имоти в Пловдив
Кузманов тренира с един от най-ярките млади таланти в мъжкия тенис
Кузманов тренира с един от най-ярките млади таланти в мъжкия тенис