НОВИНИ

Започна учението "Посейдон 2023" на българските и румънските Военноморски сили

започна учението посейдон 2023 българските румънските военноморски сили
bnt avatar logo
от БНТ
10:15, 14.07.2023
Чете се за: 01:40 мин.
По света
Слушай новината

Започна съвместното българо-румънско противоминно учение "Посейдон 2023", което се провежда в периода от 14 до 21 юли в Констанца и морските пространства на Румъния.

В него ще вземат участие кораби и личен състав от Военноморските сили на България, Румъния, Белгия, Великобритания, Гърция, Италия, Турция, Франция и САЩ.

Минен ловец "Цибър" и базов миночистач "Шквал" от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби на българските ВМС отплаваха към териториалното море на Румъния на 13 юли, като по време на прехода беше проведено непрекъснато наблюдение за минна опасност и за чистотата на морските води.

"Посейдон 2023" е насочено към усъвършенстване на нивото на подготовката на личния състав по планиране и провеждане на противоминни действия, обследване в плитководни райони и унищожаване на невзривени боеприпаси в коалиционен формат. То е планирано и ще се ръководи съгласно стандартите и процедурите на НАТО и ще се проведе в райони, които са обявени своевременно.

Ръководител на учението е заместник-командирът на румънските Военноморски сили, а непосредственото управление на тактическите единици е възложено на началника на Щаб на Военноморския оперативен компонент на Румъния. То се провежда ежегодно от 2002 г. при ротационно домакинство на ВМС на България и Румъния.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Крумовград показа екипите за дебютния си сезон в Първа лига
Крумовград показа екипите за дебютния си сезон в Първа лига
Гимнастичката Габи Дъглас се завръща в спорта, а целта е - Париж 2024
Гимнастичката Габи Дъглас се завръща в спорта, а целта е - Париж 2024