НОВИНИ

Започва издаването на лични карти с биометрични данни

Смяната на документите може да бъде направена при изтичането на срока на валидност

започва издаването лични карти биометрични данни
bnt avatar logo
от БНТ
16:35, 12.06.2024
Чете се за: 03:47 мин.
У нас
Слушай новината

От 17 юни т.г. Дирекция "Български документи за самоличност" въвежда нов образец на българска лична карта. С цел повишаване на сигурността на документа, освен изображението, той ще съдържа електронен носител на информация със записани биометрични данни – два пръстови отпечатъка и снимка.

Новите лични карти ще позволят на българските граждани, които пътуват в страните от ЕС, да преминават през електронните пунктове на ГКПП, ще улесни и ускори контрола на граничните власти от останалите държави. На по-късен етап, с вписването на удостоверение за електронна идентичност, гражданите ще могат да се идентифицират и във виртуална среда при ползване на електронни услуги и информационни системи.

Какво още трябва да знаете:

Смяната на личния документ не е задължителна. Личните карти, които са издадени до 16 юни 2024 г., включително, са със срок на валидност до 2 август 2031 г., освен ако срокът им на валидност не е изтекъл преди това.

Запазва се срокът на услугата - обикновена до 30 дни, бърза до 3 дни и експресна - в рамките на 8 работни часа, като заявленията за издаване на новия документ могат да се подават във всички звена "Български лични документи" в страната. Възползвалите се от експресната услуга ще получават документа си само в София лично или от упълномощено лице.

Остава опцията за издаването на безплатна лична карта за лицата от 14 до 16-годишна възраст, с валидност от 4 години.

Отпада издаването на безсрочна лична карта на лица, навършили 58 години. На лица от 18 до 70 години ще се издава лична карта със срок на валидност от 10 години. Лицата, навършили 70 години могат да изберат срок на валидност 10 или 30 години, като документът отново е безплатен.

Приета е и таксата за издаване на новите документи за лица от 18 до 70 години.

До края на годината тя остава непроменена за всички видове услуги – обикновена, бърза и експресна. От началото на 2025 г. се въвежда цена от 30 лева за обикновена услуга. До края на годината се запазва и тарифата за издаването на личен документ за лица с трайна намалена работоспособност или вид и степен на увреждане 50 и над 50 процента, като от началото на следващата година за обикновена услуга се въвежда цена от 3 лева, за бърза - 6 лева и за експресна - 15 лева. Лична карта със срок на валидност от една година се издава на лица, от които е невъзможно снемане на пръстови отпечатъци, поради временна физическа невъзможност. Таксата за документа е 3 лева при обикновената услуга, 6 лева - при бързата и 15 - при експресната.

Запазва се възможността за обикновена и бърза услуга при издаването на карта за пребиваване на член семейство на гражданин от ЕС. Таксата за това остава непроменена до края на годината, а от началото на следващата - гражданите ще заплащат 30 лева за обикновена и 60 лева за бърза услуга.

Въвеждането на новия образец на българска лична карта стана възможно благодарение на последователните усилия на експертна група от МВР.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
4 години и 8 месеца затвор за шофьор, предизвикал катастрофа с жертви в Бургас през 2020 г.
4 години и 8 месеца затвор за шофьор, предизвикал катастрофа с жертви в Бургас през 2020 г.
Черно море стартира подготовка с ново попълнение
Черно море стартира подготовка с ново попълнение