НОВИНИ

Започва изграждането на моста в Царево след водното бедствие

Четирима души загубиха живота си в началото на есента на миналата година

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Давид Сукнаров
09:07, 02.04.2024 (обновена)
Чете се за: 03:10 мин.
У нас
Слушай новината

Седем месеца след потопа в Царево започна изграждането на моста, на който живота си загубиха четирима души. Приливна вълна унищожи съоръжението и откъсна достъпа до половината от града. Днес започна същинската част по изграждането на чисто нов мост.

Ново съоръжение трябва да бъде по-издръжливо, тъй като мостът, който се срути не отговаряше на последните стандарти за строителство.

"Фундаментите са по-дълбоки, вие виждате в момента на каква дълбочина са изкопите. Отворът също ще бъде по-голям, отдолу има дънна плоча, която също увеличава якостта", каза техническият ръководител на обекта Марио Аврамов.

Това, че се строи над реката, затруднява процеса.

"Голяма част от водата прониква в изкопа, трябва да го отводняваме ежедневно, даже и вечер също", обясни още Марио Аврамов.

Уголеменият мост попаднал и в няколко частни терена, които общината е трябвало да откупи, което допълнително забавило процеса.

Мостът, който в момента, на практика, не съществува, е основна пътна връзка от Царево към кв. Василико и к-г Нестинарка. С месеци хората се налага да минават по черни обходни пътища.

"От септември на кварталци ни се земя огъня. Измъчихме се вече кварталци. Нямаме един път за град. Всичките пет пътя са разбити", заяви жител на Царево.

"Чакаме да стане, надяваме се до лятото да стане, както обещаха", разказа друг жител на града.

Този и другите два моста в Царево, които се нуждаят от ремонт струват около 10 млн. лева. Но общината ще търси от държавата и допълнително финансиране за дерето на реката.

"За да има смисъл от трите нови моста, дерето трябва да е изцяло коригирано и вкарано в конкретно русло. Подали сме още един пакет от документи на стойност близо 30 млн. лева за възстановяване на останала инфраструктура в цялата територия на общината", каза кметът на общината Марин Киров.

А половин година след потопа, освен дъжда, други виновни няма.

"Междуведомствената комисия, която се събра тук, която заседава, изготви доклад – не констатира вина в община, в областна управа или в човешка грешка. Доколкото ми е известно се води някаква преписка в прокуратурата, но нямаме информация към този момент да има сериозни данни за престъпление", обясни кметът.

А амбициите са мостът да бъде готов до лятото и да не попречи на туристическия сезон.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Илия Груев пропусна втори пореден мач на Лийдс заради контузия
Илия Груев пропусна втори пореден мач на Лийдс заради контузия
Бостън Селтикс с поредна крачка към първото място в редовния сезон в НБА
Бостън Селтикс с поредна крачка към първото място в редовния сезон в НБА