НОВИНИ

Започва изплащането на увеличените пенсии от юли

юни започва изплащането пенсиите обезщетенията безработица юни
Снимка: БГНЕС/Архив
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
09:55, 08.07.2024
Чете се за: 01:42 мин.
У нас
Слушай новината

От днес започва изплащането на пенсиите за юли. То ще продължи до 22 юли за възрастните хора, които получават пенсиите си чрез пощенските станции. Преводите по сметките на пенсионерите, които получават парите си по банков път, ще бъдат извършени днес. Пенсионерите ще получат новия размер на пенсиите си след осъвременяването с 11% от 1 юли.

От Националния осигурителен институт вече информираха, че предвиденото осъвременяване ще обхване всички пенсионери с трудови пенсии, отпуснати до края на 2023 г. На пенсионерите, чиито пенсии се изплащат във фиксирания максимален размер от 3400 лв., няма да се изплаща увеличеният действителен размер, тъй като и преди осъвременяването пенсиите им надхвърлят законово установения максимален размер, обясниха от НОИ.

Също така от 1 юли новият минимален размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст става 580,57 лева. Допълнително увеличение от 1 юли ще получат 675 000 пенсионери, които под формата на добавка към личната си пенсия получават част от пенсията на починалия си съпруг/съпруга, съобщи още НОИ. Пенсията на починалия, на чиято база се определя добавката, се осъвременява с 11 на сто, но също така се повишава от 26,5 на 30 на сто частта от пенсията, която ще получава преживелият съпруг. Увеличава се и размерът на социалната пенсия за старост - от 276,64 лв. на 307,07 лева, уточниха още от НОИ.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Четирима души пострадаха при катастрофа на пътя Русе - Бяла
Четирима души пострадаха при катастрофа на пътя Русе - Бяла
Томи Пол отстрани Роберто Баутиста-Агут и си осигури четвъртфинал на Уимбълдън
Томи Пол отстрани Роберто Баутиста-Агут и си осигури четвъртфинал на Уимбълдън