НОВИНИ

Започват проверки за състоянието и регистрацията на пчелните семейства

започват проверки състоянието регистрацията пчелните семейства
bnt avatar logo
от БНТ
14:30, 28.02.2021
Чете се за: 01:15 мин.
У нас
Слушай новината

От утре - 1 март, Областните дирекции по безопасност на храните (ОДБХ) започват проверки в цялата страна на здравословното състояние на пчелните семейства и тяхната регистрация.

Целта на контрола, който ще се извършва от официалните ветеринарни лекари е да се проследи общото здравословно състояние на отглежданите пчелни семейства, броя на отпадналите такива и причините за това, броя на декларираните и отглежданите към момента на проверката пчелни семейства, както и наличието на жизнени пчелни семейства в кошерите.

Проверките не отменят и няма да възпрепятстват ежегодните пролетни профилактични прегледи на пчелните семейства в България по Програмата за надзор и контрол на болестите по пчелите. Те ще се провеждат, съгласно програмата, от началото на месец април 2021 г.

БАБХ напомня, че също от 1 март съгласно измененията в Наредба № 13 за мерките за опазване на пчелите и пчелните семейства от отравяне и начините за провеждане на растителнозащитни, дезинфекционни и дезинсекционни дейности, земеделските производители ще известяват пчеларите за предстоящи третирания единствено през електронната платформа ЕПОРД.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов: Дойдат ли БСП и ДПС на власт, фондовете заминават
Борисов: Дойдат ли БСП и ДПС на власт, фондовете заминават
Царско село нанесе осма поредна загуба на Ботев (Враца)
Царско село нанесе осма поредна загуба на Ботев (Враца)