НОВИНИ

Защо банките у нас отново вдигат таксите въпреки рекордните си печалби?

Алекс Донев
от Алекс Донев
06:59, 12.09.2023 (обновена)
Чете се за: 04:10 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Ново увеличение на таксите предприемат част от банките у нас. Ръстът при някои услуги е повече от двоен. Това се случва на фона на въведените от началото на месеца сметки за основни операции без такси и комисионни.

Използването на банкови услуги отдавна е неразделна част от ежедневието ни - за получаване на възнаграждения, пазаруване, спестявания или изпращане на пари на близки. Заедно с това идват и малките такси, тарифи и комисионни, които могат да ни изненадат неприятно в края на месеца. От миналия месец част от банките в България отново предвиждат увеличение на банковите услуги - най-вече за касовите операции.

Основното увеличение е при услугите за фирми. Така при една от водещите банки в България се увеличава таксата за разплащателна сметка - от 15 на 20 лв месечно. Фирмите ще плащат повече и за банкови извлечения. Повишава се комисионната за теглене на пари на каса. Внасянето на пари на каса също поскъпва.

Увеличение на таксите и комисионните има и за физически лица. Така при една от водещите банки тегленето на пари на каса между 100 и 2000 лв вече ще струва 6 лв. При друга банка пък теглене на пари в брой от каса до 2000 лв ще струва 0,70%. Ръст има и при тегленето на пари от каса над 2000 лв. Някои банки увеличават и таксата за внасяне на евро на каса.

Друга от водещите банки у нас пък ще таксува повече за внасяне на пари по чужда сметка. Сред новите такси на банките са и за издаване на допълнителна дебитна карта. Въвеждат се такси и за отблокирането на блокирана карта или за промяната на лимита за теглене на пари.

Ръстът на таксите не е провокиран от срив в печалбите, категорични са експертите. Печалбата на банките към края на месец юли е рекордните над 2 млрд. лева, а до края на годината може да достигне 3 млрд. лева, каза финансовият консултант Стойне Василев.

Според експерта Деян Василев има натиск към дигитализация на банковите услуги, а стремежът на финансовите институции е към все по-малко използване на човешки ресурс, заради високите заплати, както и на все по-рядкото използване на пари в брой.

Заради рекордно ниските лихви по отпусканите кредити, банките търсят други способи за увеличение на приходите си. Съветите на експертите са да плащаме повече с карта, да теглим по-малко пъти пари в брой и да изберем най-подходящата за нас сметка.

Друг вариант е да преминем към финтех решения, като мобилни приложения, които често ни дават да правим преводи безплатно в България и чужбина. А увеличението на таксите и комисионните се случва в периода около 1 септември - датата, от която в сила влезе т. нар. основна банкова сметка. С тази сметка хората ще могат да извършват основни платежни операции без такси и комисиони в рамките на страната. Според финансовите експерти тази сметка може да бъде добра алтернатива за някои наши сънародници.

Вижте повече в репортажа

Гледайте още теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кметът на Кости: Възстановяването на селото върви много добре
Кметът на Кости: Възстановяването на селото върви много добре
Ким Чен-ун пристигна в Русия
Ким Чен-ун пристигна в Русия