НОВИНИ

Защо Франция е забранила продажбата на "енергийния прах"?

Институциите в България се задействаха след скандалния клип на Диона в мрежата

кзп 000 лева санкция фирмата разпространяваща енергийния прах рекламиран диона
Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
20:58, 28.08.2024
Чете се за: 02:37 мин.
По света
Слушай новината

Още в края на юли френското правителство след редица спорове забранява белия енергизиращ прах, критикуван от много експерти. Той стана популярен у нас след скандалната реклама с певицата Диона, която разбуни духовете в социалните мрежи. В клип тя рекламира продукт, който представя за енергийна напитка, а приемането наподобява употребата на наркотици.

Министърът на здравеопазването на Франция Катрин Вотрен решава да предприеме действия срещу въпросния продукт. Подписва забрана за енергизиращия продукт. Срещу него се обявяват конфедерацията на френските тютюневи производители заради външния му вид, наподобяващ кокаин, както и няколко нарколози, които призовават за забраната му.

В отговор на обвиненията, фирмата изтегля своя прах от пазара, заявявайки, че никога не е имала намерение да насърчава клиентите си да консумират кокаин. Оттогава компанията продава само перорална версия на праха.

Търговската марка е регистрирана в средата на 2023 г. Според официалния уебсайт на производителя този енергизиращ прах "повишава енергията ви почти мигновено". Предлага се в сладки вкусове (маракуя, ягодови бонбони, мента и т.н.) и първоначално изглежда насочен към млада аудитория, с идеята, че продуктът може да помогне на студентите например да се съсредоточат върху обучението и изпитите си.

Съставките на продукта – L-аргинин, кофеин, креатин, L-цитрулин, таурин, бета-аланин и малтодекстрин – напомнят тези на енергийните напитки. Заедно тези стимуланти са предназначени да ободрят хората, изпитващи временно състояние на умора. Не бива да се "консумира" с алкохол или лекарства.

В допълнение към предозирането, неблагоприятните ефекти на това вещество могат да бъдат подобни на тези, причинени от консумацията на енергийни напитки: болка в гърдите, хипертония и тревожност.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Официално: Александър Томаш наследи треньорския пост в ЦСКА
Официално: Александър Томаш наследи треньорския пост в ЦСКА
Кристина Петкова не преодоля сериите на 400 м. на световното в Лима
Кристина Петкова не преодоля сериите на 400 м. на световното в Лима