НОВИНИ

Защо олимпийците трябва да внимават с месото в Пекин?

олимпийците внимават месото пекин
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
12:18, 03.02.2022
Чете се за: 02:30 мин.
Спорт
Слушай новината

Олимпийците, които ще се състезават на Игрите в Пекин, трябва да внимават какво ядат. Но не просто от диетична гледна точка, а заради месото в Китай. Иначе казано, на състезателите е препоръчано да „проявяват изключителна предпазливост“, когато похапват месо, тъй като то може да съдържа забранени субстанции.

Световната антидопингова агенция (WADA) насочи вниманието на спортистите към потенциално замърсеното месо в страната, за което е известно, че съдържа ниски нива на стероида кленбутерол.

Германската национална антидопингова агенция предупреди своите олимпийци да избягват изцяло китайското месо и да търсят алтернатива.

Кленбутеролът отдавна създава проблеми за допинг ченгетата, заради наличието му в месо, което може да се консумира от спортисти, живеещи или посещаващи различни страни, главно Китай и Мексико.

Препаратът се използва при отглеждането на добитък.

Говорител на WADA сподели, че насоките за спортистите се отнасят само за места, които не са разрешени от организаторите на събития. Това обаче според организаторите няма да е проблем, тъй като е предвидено състезателите да се хранят предимно в рамките на олимпийското село.

Олимпийците няма да имат достъп до „външния свят“ по време на престоя си в Пекин като част от "системата за управление със затворен цикъл", което означава, че не могат да посещават ресторанти, където може да се продава замърсено месо.

WADA обяви още, че е "отговорност на организаторите да гарантират, че месото, достъпно за спортистите, не е заразено".

Случаите, включващи заразено месо, се отнасят за "много ниски нива" на кленбутерол, добави говорителят.

WADA промени политиката си за справяне с подобни случаи през 2019 г., след като одобри препоръки от работната група за минималните нива на подобни вещества. Според новите правила, когато се открие ниско ниво на кленбутерол, ще се проведе разследване на обстоятелствата за конкретния случай.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът Кирил Петков - специален гост в "Още от деня" по БНТ1 тази вечер
Премиерът Кирил Петков - специален гост в "Още от деня" по БНТ1 тази вечер
"Възраждане" сезира Конституционния съд за сертификатите
"Възраждане" сезира Конституционния съд за сертификатите