НОВИНИ

Засилени проверки за качеството на млякото, което се внася в страната

засилени проверки качеството млякото внася страната
bnt avatar logo
от БНТ
15:01, 14.02.2023
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Слушай новината

В цялата страна са започнали засилени проверки за качеството на млякото, което се внася в страната. Това съобщи министърът на земеделието Явор Гечев, който днес беше в село Устина. „След разговори с животновъди и сигнали от тях вчера, днес вече сме на терен, за да проверяваме количествата мляко, които влизат в страната, включително и тези от Украйна и от други европейски държави“, поясни министърът и отбеляза, че цените не са прерогатив на Министерството на земеделието.

„Ние бяхме първите, които поставихме проблема в Европейския съюз, считайки, че източните държави плащат по-висока изкупна цена на млякото”, каза Гечев.

Министърът съобщи, че Земеделското министерство подготвя наредба за проследяемост по цялата верига, заради хигиената и качеството на храните, включително и заради сигналите за пшеницата от Украйна, както и по отношение на млякото.

„Превеждаме два законопроекта, като черпим опит от колегите във Франция. Те са в защита на земеделските производители и в тях е записано, че цената на производителя не може да се договаря, а нагоре по веригата да има пределни цени за преработка и на предлагане на пазара до крайния потребител“, обясни министърът. Той допълни, че България е много далеч от тези модели на регулация на пазара, и Министерството на земеделието търси възможности за максимално бързо законово регламентиране на пазара.

„Скоро ще се въведе ежедневен механизъм за наблюдение и контрол по цялата верига на доставките на храни – от производителя до щандовете в магазините. Това ще става онлайн, за да може да се засичат цените всеки ден и да се дава адекватна информация, къде се получават ценовите разлики“, обясни земеделският министър.

Явор Гечев информира, че Министерството на земеделието е стартирало процедура по нотификация за предварително изплащане на 50% от украинската помощ.

„В началото на следващата седмица ще бъде изпратена в Брюксел, за да може да се подпомогнат сега земеделските производители, включително и животновъдите. Чрез този инструмент ще дадем аванс от 50% на земеделските производители, за да може да имат разполагаемост на средствата“, подчерта още Гечев.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕП одобри преминаването към производство на автомобили без въглеродно замърсяване от 2035 г.
ЕП одобри преминаването към производство на автомобили без въглеродно замърсяване от 2035 г.
Иван Иванов се изкачи с 214 места в световната ранглиста за юноши и дебютира в топ 300
Иван Иванов се изкачи с 214 места в световната ранглиста за юноши и дебютира в топ 300