НОВИНИ

Затвор и глоби за жените, които не носят хиджаб в Иран

затвор глоби жените носят хиджаб иран
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
14:19, 20.09.2023
Чете се за: 02:52 мин.
По света
Слушай новината

Драконовски мерки, включително глоби и лишаване от свобода, ще се прилагат в Иран в бъдеще за жени, които нарушават строгото изискване за носене на хиджаб, предаде ДПА.

Иранска спортистка изчезна, след като отказала да носи хиджаб на състезание

Членовете на парламента гласуваха днес за въвеждане на спорен закон, който ще действа пробно за период от три години, съобщи иранската агенция ИРНА. Реформата в последния си вариант служи за налагането на строги наказания при неспазването на иранските изисквания за облеклото. В крайни случаи нарушителите могат да получат до 15 години затвор и глоби на стойност повече от пет хиляди евро, а жените с чуждестранен произход могат да бъдат изгонени от страната.

Размирици в Иран след смъртта на жена, арестувана заради небрежно сложен хиджаб

Известните личности ще бъдат наказвани особено строго за нарушения, като законопроектът предвижда забрана за професионална дейност до 15 години, а съдебната власт може да конфискува и една десета от имуществото им.

Арести в Иран заради видео, в което две жени са с непокрити глави

По време на неотдавнашната вълна от протести през есента миналата година, предизвикана от смъртта на Махса Амини, иранска кюрдка, арестувана от иранската нравствена полиция за това, че не е носела правилно забрадката си, много филмови дейци демонстрираха своята солидарност с женското движение.

Момче и момиче в Иран бяха осъдени на 10 години затвор заради танц

Преди месец правителството внесе законопроекта и с помощта на политическа маневра комисия одобри наказателната реформа без гласуване в пленарната зала на парламента. Като последна стъпка реформата сега ще бъде представена в Съвета на пазителите - контролен орган, съставен от консервативни духовници и юристи.

Размирици в Иран след смъртта на жена, арестувана заради небрежно сложен хиджаб

Наказателната реформа е отговорът на иранското религиозно и политическо ръководство на оглавените от жени протести срещу Ислямската република през есента на 2022 г. Макар животът в страната да се върна към обичайния си ход, много жени в големите градове продължават да се противопоставят на изискването за носене на забрадка, в знак на мълчалив протест.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Държавата дава над 800 000 лв. за деца без място в детска градина
Държавата дава над 800 000 лв. за деца без място в детска градина
Възможността за втори мост над Дунав при Русе ще проучват България и Румъния
Възможността за втори мост над Дунав при Русе ще проучват България и Румъния