НОВИНИ

Затвориха пак "Хемус", огънят във Варненско тръгна отново

Отново се разгоря и пожарът в гората край варненския квартал “Владислав Варненчик”

автомагистрала хемус остава затворена движение пътен възел слънчево заради пожарите
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Петко Петков
15:00, 15.07.2024 (обновена)
Чете се за: 03:05 мин.
У нас
Слушай новината

Пожарите във Варна се разгоряха отново, властите затвориха магистрала "Хемус" в участъка п.в. "Слънчево"- п.в. "Повеляново" между км 407 и км 412 в област Варна поради горящи тревни площи и намалена видимост поради задимяване.

Въведен е обходен маршрут: по път I-2 Шумен - Варна (стария път за София).

Пожарът достигна до съседното на Слънчево село - Припек. Към момента няма пряка опасност за населението.

Втори ден пожарникарите не могат потушат огнената стихия край село Слънчево, което наложи магистрала Хемус да бъде затворена два пъти в рамките на два дни.

Рано тази сутрин пожарът беше овладян за часове, възстановено беше и движението по Хемус Заради високите температури и силния вятър обаче огънят тръгна отново и в ранния следобед магистралата беше затворена и в двете посоки.

Горят дървета и сухи треви. В гасенето на пожарите е включена цялата налична техника и хора на противопожарната служба, служители на горските стопанства и много доброволци. Добрата новина е, че няма пострадали, не се налага и евакуация на хора.

Отново лумна и огънят в гората край варненския квартал "Владислав Варненчик". Там овладяването на пожара е трудно, тъй като теренът е труднодостъпен и се гаси на ръка. Горят локални огнища, които периодично се разрастват.

От вчера до днес пожарът край Слънчено и кв. "Владиславово" са унищожили над 1000 декара иглолистни и широколистни гори. Огънят е унищожил бали с фураж, общо 8 леки и товарни автомобила.

"Концентрираме най-много техника по посока Игнатиево, Слънчево, Припек. Това е северно от магистралата. Южно има силози, имаме зърнобази, които така са на границата на застрашаването. Трудно е, предвид това, че единствено пътя във вътрешността - няма пътища, които работят - пясъци, камъни, побити камъни и така нататък, защитени местности, които затрудняват доста придвижването на техниката във вътрешността. Към момента се опитваме да не евакуираме, да концентрираме сили и техника, но всичко е възможно", заяви главен инспектор Стоян Стоянов, началник на Сектор "Пожарогасителна и спасителна дейност" към РСПБЗН – Варна.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Константин Тошков се завръща в Балкан, Андрей Иванов също пристига в Ботевград
Константин Тошков се завръща в Балкан, Андрей Иванов също пристига в Ботевград
Виктория Томова отстъпи с едно място в ранглистата
Виктория Томова отстъпи с едно място в ранглистата