НОВИНИ

Затвориха триажа в Дупница - свършиха безплатните тестове за COVID-19

bnt avatar logo
от БНТ
09:32, 17.11.2021
Чете се за: 03:17 мин.
Още
Слушай новината

Триажният кабинет в Дупница спря работа поради липсата на тестове за коронавирус. Цялото финансиране на кабинета се поемаше от общината, а тестовете се осигуряваха от РЗИ-Кюстендил, които в началото на миналия месец спряха доставките на безплатни тестове.

Хората от общо три общини можеха да се възползват от кабинета и безплатната диагностика, която той предлагаше.

След отказа на Регионалната здравна инспекция от началото на месец ноември Община Дупница поема разходите за тестовете в триажния кабинет.

Тестове са дарили и от неправителствена организация, но те се изчерпали бързо, а общината вече не може да си позволи да заплаща и тестовете.

На ден през триажния кабинет в община Дупница минаваха по 100 души, от сега нататък това няма да бъде възможно, защото той е затворен.

Много хора, които не са разбрали, че кабинетът е затворен продължават да идват с надеждата да проверят дали са болни. Една от тях е и Здравка Михалкова, която с разочарование разбра, че дъщеря ѝ, която не се чувства добре, не може да бъде тествана.

"Тук е затворено, а ние не знаем какво да правим, много е объркано положението, а на детето не му е добре, тест сме правили и е показал, че е положителен. След това се обадихме и ни казаха, че трябва да дойдем тук, за да се потвърди тестът и след това вече личният лекар да каже какво да правим", сподели Здравка Михалкова.

Хората от града разказаха, колко удобно и бързо е било тестването в триажния кабинет, сега вече ще им се налага да се изследват сами с тестове от аптеката или в лабораториите в града, където трябва да заплатят от 30 до 100 лева.

Кабинетът облекчаваше значително работата на личните лекари, болниците, както и на спешния център в града, откъдето често първо пращаха хората за диагностика. Така пред кабинетите не се струпваха болни и здрави пациенти.

"Днес и последните 9 теста приключиха и бяхме принудени да затворим, издръжката на този триажен кабинет на Община Дупница е минимум 10 000 на месец, ние заплащаме всички необходими други консумативи, които са под формата на дезинфектанти, предпазни облекла, маски, заплащането на персонала, който сме наели да извършва изследването и персонала, който качва данните на хората", каза още Нина Александрова, главен специалист по социална политика към Община Дупница.

Екипът ни направи няколко опита да се свърже с РЗИ-Кюстендил за коментар, но така и не ги открихме на телефона.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Репортер: Владислава Миланова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Държавата да плаща тестовете за големите ученици настояват директори и синдикати
Държавата да плаща тестовете за големите ученици настояват директори и синдикати
Продадоха на търг за рекордните 35 млн. долара картина на Фрида Кало
Продадоха на търг за рекордните 35 млн. долара картина на Фрида Кало