НОВИНИ

Затягат контрола след незаконната сеч в Борисовата градина

Вече ще може да се сече само в присъствието на човек от общината

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
15:48, 26.07.2023
Чете се за: 02:00 мин.
У нас
затягат контрола незаконната сеч борисовата градина
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

На утрешното заседание Столичният общински съвет предтои да обсъди и гласува промени в Наредбата за изграждане, поддържане и опазване на зелената система на Столичната община.

В нея са включени нови текстове в раздела, който засяга контрола при премахване на растителност. За целта ще бъдат определяни конкретни дати в разрешението за премахване на растителност, с което се гарантира възможността за присъствие на общински служител. Публикуване на интернет страницата на съответния район, за да може да има публичност и гражданите да също да са запознати. Предвижда се също съставяне на протокол за правилното прилагане на разрешението, подписан от служебни лица. Разрешенията за премахване на растителност ще придобиват правно действие само след влизане в сила на разрешението за строеж, заради което са издадени.

"Никой строител занапред няма да може да извършва сеч по негово усмотрение, това ще бъде възможно само след издаденото разрешение. Всички разрешения ще бъдат публикувани на интернет страниците на районните администрации, за да могат и гражданите да бъдат информирани", заяви председателят на Столичният общински съвет Георги Георгиев.

Други основни цели на измененията на наредбата е да се подобрят механизмите за картотекиране на трайната растителност, да се подобри работата на администрацията при управлението на зелената система, да се създадат обективни и еднакви критерии при одобряване на проекти и планове при прилагане на технически изисквания, които гарантират устойчиво развитие на растителността.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Берое се раздели с нападателя Тонислав Йорданов
Берое се раздели с нападателя Тонислав Йорданов
Френското чудо Леон Маршан завоюва втора титла на световното първенство по плуване във Фукуока
Френското чудо Леон Маршан завоюва втора титла на световното първенство по плуване във Фукуока