Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Завършва картографирането на Млечния път от космическия телескоп "Гая"

bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
11:51, 11.10.2023
Чете се за: 03:00 мин.
Още
завършва картографирането галактиката млечен път космическия телескоп гая
Слушай новината

Европейският космически телескоп "Гая", предназначен да картографира галактиката Млечен път, предостави последната си "реколта" от данни, разкривайки половин милион нови звезди и предоставяйки безпрецедентни подробности за позицията на повече от 150 000 астероида, предаде АФП.

Телескопът на Европейската космическа агенция, който работи на 1,5 милиона километра от Земята през последните 10 години, предостави позициите и движенията на над 1,8 милиарда звезди в третия си каталог от 2022 г., давайки сравнително пълна триизмерна представа за нашата галактика.

Останаха обаче някои пропуски, тъй като "Гая" не изследва напълно области от небето, гъсто населени от звезди, които са известни като кълбовидни звездни купове, обясняват от космическата агенция.

Астрономи "претеглиха" масата на Млечния път

Тези звездни купове имат толкова ярки ядра, че светлината им може да "залее" телескопите, опитващи да получат ясен изглед, и представляват липсващите парчета от пъзела в нашите карти на Вселената, се посочва още в прессъобщението на ЕКА.

Телескопът "Гая" е избрал кълбовидния звезден куп Омега Кентавър. Той е най-големият, който може да се наблюдава от Земята, и разкрива повече от половин милион звезди, които преди това не са могли да бъдат изследвани, тъй като са твърде близо едно до друга.

Звездните купове са сред най-старите обекти във Вселената. Поради тази причина наблюдението им е важна стъпка за учените, които искат да потвърдят възрастта на нашата галактика или да локализират нейния център, отбелязват от ЕКА.

Друга новост е, че космическият телескоп "Гая" е определил позицията на повече от 156 000 астероида в нашата Слънчева система, разположени в астероидния пояс между Марс и Юпитер или по-отдалечени, като например троянските астероиди на Юпитер.

Така орбитите на големи астероиди като Церера, Хигия и Метида могат да бъдат измерени почти изцяло. Това, наред с други неща, служи за прецизиране на прогнозите и вероятностите за приближаване или дори за бъдещ сблъсък със Земята, обяснява астрономът.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Израел е готов да започне сухопътна операция в Ивицата Газа
Израел е готов да започне сухопътна операция в Ивицата Газа
Зеленски поиска ракети с далечен обсег и ПВО системи от НАТО
Зеленски поиска ракети с далечен обсег и ПВО системи от НАТО