This is a modal window.
Заведенията, които разполагат с площи на открито, могат да отворят врати за клиенти от 6 май. За да започнат работа обаче, те трябва да спазват стриктно мерките за хигиена и физическо отстояние между масите. Заради намаления капацитет, много собственици на заведения по морето казват, че работата в този режим ще е финансово нерентабилна и настояват за помощ от държавата.
Въпреки дъжда, днес много заведения във Варна започнаха подготовка, за да отворят врати на 6 май.
Свилен Косев, управител на заведение: Подготвяме терасата, която е площ на открито като спазим всички необходими мерки - 2 метра и половина между масите и на маса да няма повече от 4 човека. Нещо, което не е много рентабилно за бизнеса, защото ще работи само част от заведението.
Юлия Лазарева е собственик на плажен бар в Бургас вече единадеста поредна година. Категорична е, че това ще бъде най-слабият й сезон до сега.
Юлия Лазарева, собственик на заведение: Приходите ще намалеят при положение, че няма да използваме местата, които с в заведението. Отвън предполагам, че ще бъдат с 50% по-малко от това, което използваме по принцип.
Отварянето на заведенията трябва да е съпътствано с допълнителни подпомагащи сектора мерки, смятат от бранша.
Желязко Каракашев, ресторантьор: В цяла Европа са предприети пакет от мерки с четири пункта, които са много прости - субсидиране на заетостта, точно разписани правила и здравни норми за сигурност в заведенията, третото нещо е намаляване на ДДС и четвъртото - за една година спиране данък осигуряване.
Собствениците на заведения искат намаляване на ДДС-то до 5% за периода на кризата и 9% след това. Според тях, тази ставка ще изсветли бизнеса и ще допринесе за отварянето на повече работни места.