НОВИНИ

Завръщане, но не по план

завръщане план
bnt avatar logo
от БНТ
12:25, 24.11.2023
Чете се за: 07:10 мин.
Спорт

За Рафаел Бенитес се е изписало много. Феновете в повечето клубове, в които е работил, го харесват и уважават дълго след раздялата с тях. По много причини, но най-вече заради всеотдайната му работа, доброта и желание да подобрява денонощно ситуацията в клуба и формата на отбора, в който се намира.

Попитайте привържениците на Валенсия. В началото на новото хилядолетие испанецът помогна на „прилепите“ да станат шампиони на страната (при това два пъти), спечелиха и Купата на УЕФА. Все постижения, които към момента изглеждат трудно осъществими. Попитайте феновете на Ливърпул. Дори и само онази нощ през пролетта на 2005-a да беше изживял Бенитес при мърсисайдци, те щяха да му останат вечно благодарни. Триумф в Шампионската лига след прословутото изоставане с 0:3 от Милан на почивката в Истанбул. Вероятно няма да чуете лошо за Рафа и от симпатизантите на Реал Мадрид, Челси, Нюкасъл. Е, да, в Евертън положението не беше чак толкова розово, но при „карамелите“ проблемите сякаш идват от ръководството, а не от човека, поел контрола над чисто футболните въпроси. Тази есен обаче аурата на Бенитес е напът да се влоши допълнително, защото завръщането в родината му не върви по план.

Очакването за триумфален престой в Селта към момента са по-скоро в сферата на фантастиката, макар да бяха декларирани през лятото, когато Бенитес пое тима. Действителността за представителите на северозападна Испания е доста сурова – само 1 победа в 13 мача в Ла Лига и непрестанни спекулации за раздялата с треньора, пристигнал в града с прелестна визитка и репутация. В следващия кръг Селта гостува на „Местая“ – там, където преди две десетилетие започна славният път на Бенитес, но едва ли ще има време за особено много сантименти, ако треньорът се съсредоточи към реалността. Високи очаквания, бързо разочарование. Това е положението в Селта, където в последните години се смениха доста наставници, но нито един не успя да ги вкара в коловоз, който да отведе отбора до битка за местата в Европа.

Във Виго празнуват 100-годишен юбилей от създаването на клуба през настоящата година, отвориха нова трибуна на стадиона и вярваха силно, че времето за промяна в положителна посока е дошло, а пророкът ще бъде Рафа с неговия тригодишен договор. Слаба продукция и загуба у дома с 0:2 от Осасуна влоши отношенията с Габри Вейга още през август и играчът потегли към Близкия Изток, оставяйки Бенитес без особено много варианти за заместници и време за реакция на трансферния пазар. Последваха още загуби от Реал Мадрид и Майорка, а болката беше огромна при визитата на Барселона, където Селта водеше с 2:0 до 80-ата минута, но в рамките на 8 минути не просто се прости с аванса си, но и загуби двубоя. Бенитес започна да изпуска нервите си, както си пролича при равенството 2:2 срещу Хетафе, като в края на срещата крещеше по нетипичен за него начин към защитник от противниковия тим: „Ще унищожите футбола по този начин!“. А ситуацията щеше да става дори по-неприятна.

Поражение с 0:3 от Атлетико Мадрид в среща, в която вратарят на Селта беше изгонен рано в срещата. Загуба в последните минути от хита Жирона, като по време на мача гол на отбора на Бенитес беше отменен след намесата на системата за видеоарбитраж. Всичко това провокира специалиста да се изкаже остро и срещу съдийството: „Не разбирам какво става.“ Дойде и мачът срещу Севиля, в чийто край дузпа за Селта беше отменена отново след решение на ВАР. Звездата на тима Яго Аспас изрита монитора на видео-асистент съдиите, а Бенитес заядливо подметна: „Трябва да се консултираме с физик, който да ни каже, че силата е равна масата, умножена по ускорението, благодарение на което да разберем точно каква сила е необходима, за да бъде повален един футболист.“

Късметът продължава да бяга от Селта. Точно преди паузата за националните отбори тимът падна и от Атлетик Билбао, макар да водеше с 2:1 и с 3:2 в хода на двубоя. Както можете да се досетите, загуби с попадение в последната минута след дузпа, отсъдена след видеоповторение. Да, късметът не е със Селта, но и да твърдиш, че само шансът ти пречи, когато не си спечелил 12 от 13 мача, е наивно. И метод за самозалъгване. Селта е съставът с четвъртото най-слабо притежание на топката от всички отбори в Ла Лига и е на 17-о място по отношение на оползотворяването на възможностите си за гол. Да не говорим, че играчите от Виго са допуснали 10 гола в последните 15 минути на срещите си. И ако всичко това са цифри, то има и тактическа несигурност – Бенитес започна сезона с четирима бранители в линия, още във втория кръг заигра с петима в защита, а след шест седмици се върна на първоначалния вариант с четирима. За Рафа Бенитес в момента е ясно едно – със сигурност няма късмет. Лошото е, че не остава и време.

Автор: Стефан Георгиев

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хинков: Трябва да обвържем ранното откриване на рак с лечението и с проследявате на ефекта от терапията
Хинков: Трябва да обвържем ранното откриване на рак с лечението и с проследявате на ефекта от терапията
Задържаха недеклариран хиалурон на Летище Варна
Задържаха недеклариран хиалурон на Летище Варна