НОВИНИ

Здравка Евтимова оцени финалистите в конкурса "Бодлите на таралежите"

здравка евтимова оцени финалистите конкурса бодлите таралежите
bnt avatar logo
от БНТ
14:30, 12.09.2021
Чете се за: 03:40 мин.
Още
Слушай новината

Фондация „Братя Мормареви" връчи своята литературна награда "Бодлите на таралежите" за 15-ти път.

Тя се дава в две категории: есе и разказ. В състезанието участват ученици от цялата страна. Те сами избират темите за своите произведения. В тазгодишното издание на конкурса предпочитани теми са обичта към родината, хармонията с природата и условията на дистанционно обучение.

Според Здравка Евтимова конкурсът предоставя възможност на участниците да се преборят, използвайки своя талант, "най-светлото", с което те разполагат.

"На първо място участниците ги интересува какво бъдеще би им предложила България и как те биха се включили в това бъдеще, за което мечтаят. Желанието им е да представят защо някои българи отиват в чужбина, защо оставят тази красива страна, която осъзнават колко е силна, с какво природата я е благословила и защо трябва да я напуснат, както и по какъв начин да направят така, че България да стане страна, към която да дойдат други хора", коментира Здравка Евтимова.

Тя определи есетата в конкурса като "силни", а разказите – като "истинско пиршество" заради чистия поглед на участниците към избраните от тях теми.

Любим неин разказ е "Листенцето", създаден от най-малкия участник, Даниел Бояджиев. Впечатляваща за нея е мекотата, с която е описано падането на есенно листо.

"Няма тъга в това, че се откъсва листото, а в това, че се слива с вечността, за да даде на вечността една красота", сподели впечатленията си Евтимова.

Интересна според нея е и употребата на фентъзи мотиви в някои от произведенията, тъй като младежите са привлечени от възможността да надникнат в бъдещето като начин да тълкуват въпросите, пред които самите те са изправени.

Друг впечатляващ похват е реализмът, чрез който се прави анализ на социалната ситуация в България.

Журито, което оцени творбите на младежите, беше в състав Здравка Евтимова, Алек Попов, Иво Сиромахов, Дими Стоянович и Бойко Ламбовски. Наградите връчи Кънчо Стойчев – социолог и син на един от двамата "братя" Мормареви.

Първа награда в категория "разказ" спечели Симона Василева от Сливен. Творбата ѝ е озаглавена "Година онлайн обучение или две" и представлява ироничен поглед към образованието в епидемичната обстановка.

"Това е светът, който ни заобикаля в момента и аз реших да го представя в една по-забавна светлина, която, разбира се, да накара хората да се усмихнат и да им покаже, че винаги можем да се радваме на това, което имаме, макар и то да е малко", каза пред БНТ победителката.

С първа награда бе отличено и есето "Нещо старо, нещо забравено" на Дефне Риза от Кърджали.

Досега в конкурса на фондацията са участвали близо 1500 ученици, а наградените заедно с тях учители и педагози са над 80.

Автор: Драгомир Петков

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Лъвовете" отново ни накараха да мечтаем
"Лъвовете" отново ни накараха да мечтаем
Преизчислените пенсии ще се получат през януари с добавка за шест дни по новата формула
Преизчислените пенсии ще се получат през януари с добавка за шест дни по новата формула