НОВИНИ

Здравните власти във Великобритания призоваха за поставяне на трета доза срещу COVID-19

великобритания чества деня свободата ковид ограничения
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БНР
17:17, 07.11.2021
Чете се за: 01:47 мин.
По света
Слушай новината

Британският министър на здравеопазването Саджид Джавид призова възрастните и уязвимите да си поставят трета доза ваксина възможно най-скоро, за да се избегне локдаун по Коледа.

"Хората трябва да получават бустер ваксина в рамките на общонационалната мисия за избягване на въвеждане на ограничения за коледния период", изтъкна Саджид Джавид.

До момента почти 10 милиона британци са с три дози ваксина, което по думите на здравния министър е "феноменално постижение". Но около 30% от тези над 80 години и 40% от хората над 50 години още не са си поставили бустер ваксина, показват данните на правителството.

Коментарите на министъра идват в момент, когато националното здравеопазване се подготвя да покани още 3 милиона за трета доза през следващата седмица. Бустер ваксини са на разположение за всички, които са над 50 години, за здравните работници на първа линия и служителите в домовете за социални грижи, както и за онези над 16 години, които имат сериозни здравословни проблеми.

По предписание третата доза трябва да се постави след изтичането на 182 дни или 6 месеца от втората доза.

"Знаем, че имунитетът започва да отслабва след 6 месеца, особено при възрастните и уязвимите, така че третата доза ще им помогне да засилят защитата си и да оцелеят през зимата", каза Саджид Джавид.

Министърът призова също и за по-голяма активност за ваксиниране срещу сезонните грипове.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
С човек по-малко Арда надви Ботев Вр с гол в добавеното време
С човек по-малко Арда надви Ботев Вр с гол в добавеното време
Астън Вила уволни треньора си
Астън Вила уволни треньора си