Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Здравният министър проф. Асена Сербезова беше избрана за вицепрезидент на 75-та сесия на Световната здравна асамблея

от БНТ
15:03, 23.05.2022
Чете се за: 02:12 мин.
Здраве
здравният министър проф асена сербезова беше избрана вицепрезидент сесия световната здравна асамблея
Слушай новината

Здравният министър проф. Асена Сербезова беше избрана за вицепрезидент от името на Европейския регион на 75-ата сесия на Световната здравна асамблея, която се провежда в Женева, Конфедерация Швейцария, в периода 22 - 28 май 2022 г. Темата на Асамблеята тази година е „Здраве за мир, мир за здраве“.

По време на първото пленарно заседание беше определен Комитет по акредитацията и бе приет дневният ред на Асамблеята от Общия комитет, в който министър Сербезова участва в качеството си на заместник-председател.

В рамките на Асамблеята министър Сербезова ще вземе участие в панелна дискусия, организирана от регионалните директори на регион Европа, Африка и Източно Средиземноморие на Световната здравна организация на тема: „Здраве за всички, независимо откъде идват“, посветена на здравето на бежанците и мигрантите.

По време на посещението си в Женева проф. Сербезова ще има възможност да се срещне с българи, работещи в системата на ООН и други международни организации, посочват от Министерство на здравеопазването.

На всяка редовна сесия Асамблеята избира президент и петима вицепрезиденти – представители на 6-те региона на Световната здравна организация, които имат идентични правомощия и задължения като президента на асамблеята, когато го заместват.

Като върховен орган на здравната организация Световната здравна асамблея определя здравните политики, взема крайните решения и ръководи финансовата политика на организацията. По време на сесиите се обсъждат докладите на Изпълнителния съвет. Също така се дават указания относно проблеми, за които може да се изискват по-нататъшни действия, изследвания или доклади.

Получаването на толкова висок пост в организацията е признание за приноса на България в търсенето на работещи решения в световната здравна политика и сигурност, допълват от Министерство на здравеопазването.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Златан Ибрахимович посвети титлата на Мино Райола
Златан Ибрахимович посвети титлата на Мино Райола
Никол Тодорова: Предпочитам да изпитвам удоволствие от гимнастиката
Никол Тодорова: Предпочитам да изпитвам удоволствие от гимнастиката