НОВИНИ

Здравният министър: Желаещи да се ваксинират срещу COVID-19 не трябва да бъдат връщани

откриват пунктове ваксинация големите болници нас
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
13:17, 10.08.2022
Чете се за: 02:15 мин.
Здраве
Слушай новината

Независимо от невъзможността от пълно усвояване на многодозов флакон, желаещи лица да се ваксинират срещу COVID-19 не трябва да бъдат връщани. Това указание изпрати министърът на здравеопазването Асен Меджидиев до регионалните здравни инспекции, до Българския лекарски съюз и до Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България, съобщиха от здравното министерство.

По отношение на ваксината Comirnaty, предвид големите количества от нея, които при изтичане на срока на годност ще бъдат унищожени, многодозов флакон е допустимо да се използва и при наличие на единични лица, желаещи да се ваксинират. За ваксината Spikevax подобен подход е допустим през настоящия месец, а за следващите месеци, до декември, е необходимо правилно планиране на използване - на до 50% от дозите в един флакон, се посочва още в писмото на министър Меджидиев.

Причината е, че в страната са налични ваксини срещу COVID-19, които надхвърлят реално прилаганите дози през последните месеци, а в условията на продължаващата пандемия ваксинацията срещу COVID-19 продължава да бъде основният инструмент за предпазване от тежко протичане на коронавирусна инфекция, изискващо интензивно лечение, и от смърт.

В тази връзка усилията на Министерство на здравеопазването са насочени към подобряване достъпа на гражданите до местата за ваксинация, както и към осигуряване на възможността за навременно получаване на желаната от гражданите ваксина.

Министерството на здравеопазването обръща внимание, че ваксините, които се прилагат в страната, са в срок на годност съгласно кратките характеристики на лекарствените продукти. Всички ваксини срещу COVID-19 с изтекъл срок на годност са бракувани от регионалните здравни инспекции по нормативно установения ред.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Силен турнир по билярд се проведе в Петрич
Силен турнир по билярд се проведе в Петрич
Григор Димитров: Гордея се с теб, Серина Уилямс
Григор Димитров: Гордея се с теб, Серина Уилямс