НОВИНИ

Здравното министерство стартира информационна кампания за ползите от ковид ваксините

общопрактикуващите лекари настояват бъдат подновени доставките ротарикс ваксини
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
18:22, 21.03.2022
Чете се за: 02:05 мин.
Още
Слушай новината

Министерството на здравеопазването стартира информационна кампания за ползите от ваксините и ваксинацията срещу COVID-19. Инициативата е под мотото "+ мен" и цели да повиши информираността на българските граждани по отношение на ваксинацията.

Целта на кампанията е да бъдат ограничени броят на смъртните случаи по причина COVID-19, броят на хоспитализациите на болни от COVID-19 (в т.ч. и тези в интензивните структури на болниците), както и да бъдат ограничени дългосрочните последици за здравето на българските граждани в резултат от COVID-19. Кампанията е в изпълнение на заложените мерки в Националния оперативен план за справяне с пандемията от COVID-19, одобрен с Решение на Министерския съвет на 14 януари т. г.

На сайта на кампанията екипът на Министерството на здравеопазването е събрал и мненията на водещи медицински специалисти по отношение на ваксинацията срещу COVID-19. На www.плюсмен.бг са достъпни и динамични статистически данни за ваксинационния обхват в страната.

„Независимо че в момента сме в етап на поетапно облекчаване на въведените противоепидемични мерки, че от днес навсякъде в страната ни отпада изискването за „зелен сертификат“, не трябва да забравяме, че пандемията от COVID-19 не е приключила. Над 92% от пациентите с COVID-19, приети в лечебните заведения у нас, са неваксинирани, без ваксина са и приблизително 97% от хората с COVID-19, при които се налага интензивно лечение. За да бъдат намалени случаите на тежко боледуване и усложненията, които са предпоставка за високите нива на смъртност по причина COVID-19, през последните два месеца Министерството на здравеопазването работи по мащабна информационна кампания, която да подпомогне всеки български гражданин при взимането на информирано решение за ваксинация“, заяви министърът на здравеопазването проф. Сербезова по повод старта на Кампанията „+мен“.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Генчовска и Заков: Стратегическият компас на ЕС вече е факт
Генчовска и Заков: Стратегическият компас на ЕС вече е факт
Външните и военните министри на ЕС заседаваха заради Украйна
Външните и военните министри на ЕС заседаваха заради Украйна