НОВИНИ

Зеленият сертификат в Италия увеличи броя на ваксинираните

зеленият сертификат италия увеличи броя ваксинираните
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
13:46, 22.10.2021
Чете се за: 02:40 мин.
По света
Слушай новината

През последните дни в центъра за ваксинация пред гара Термини в Рим се наблюдава постоянен поток от хора, дошли да получат първата си доза ваксина срещу COVID-19. Общото впечатление е, че правят това с неохота, пише „Гардиън”.

Италия въведе задължението всички работници да представят т.нар. зелен пропуск за достъп до работните си места. Въведените правила са най-строгите в Европа и изискват от работниците да представят доказателство за ваксинация, имунитет или отрицателен тест, направен през предходните 48 часа. Някои смятат, че предпазливият подход на Италия е ключът към сегашния нисък процент на заразяване.

59-годишната Барбуто заяви, че не е против ваксинациите и всяка година си поставя противогрипна ваксина.

"Не исках да си сложа тази срещу коронавирус, тъй като не бях сигурна колко безопасна е тя. Страхувах се. Хората говореха за страничните ефекти, а след това се появиха всички тези протести. Но аз трябва да работя и затова ми трябва зеленият пропуск, а и не искам да продължавам да харча пари за тестове".

От 15 октомври в Италия "зелените пропуски" са задължителни за достъп до работното място. По информация на Националната агенция за социално подпомагане INPS, след влизането в сила на това изискване броят на работниците, които си взимат болнични, се е увеличил.

На 15 октомври повече от 94 100 души са били в болнични, което е с 28% повече, отколкото през предходната седмица. Следващия понеделник около 192 000 души не са били на работа, докато седем дни по-рано в болнични са били около 165 000. Да излязат в болнични е един от начините за работниците, които не искат да спазват новите изисквания, да избегнат наказанието да бъдат отстранени от работа без заплащане.

Премиерът Марио Драги защити зеления пропуск като начин да се повиши нивото на ваксиниране и да се избегнат по-нататъшни блокирания, но мярката предизвика гневни съпротивителни реакции.

Почти 86% от италианците над 12-годишна възраст са получили поне една доза ваксина, а почти 82% са били напълно ваксинирани.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Здравка Евтимова е любимият български писател, според зрителите на БНТ
Здравка Евтимова е любимият български писател, според зрителите на БНТ
Левски удължи договора на полузащитник
Левски удължи договора на полузащитник