НОВИНИ

Строги мерки в Италия: Не можеш да отидеш на работа без зелен сертификат

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
19:52, 15.10.2021
Чете се за: 02:02 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

От днес в Италия зелените сертификати са задължителни. Над 23 млн. служители в държавния и частния сектор вече са длъжни да притежават документ за ваксина или за отрицателен тест, направен в рамките на 48 часа. В противен случай - не могат да работят. Италия е единствената държава в ЕС, въвела толкова строги мерки, а решението на правителството в Рим очаквано доведе до бурни протести.

Генуа, Триест и Анкона - три от ключовите италиански пристанища днес осъмнаха с блокади.

Работници скандират "долу ръцете от работата ми" и "искаме си свободата". Преговорите между синдикатите и правителството пропаднаха - премиерът Марио Драги отхвърли предложението зелените паспорти да влязат в сила от 30 октомври.

И така от днес неваксинираните, непреболедувалите и тези, които нямат отрицателен тест, не могат да работят. На пристанището в Триест 40% са без зелен паспорт, в Генуа - 20%.

Протестът ще продължава докато не отменят тази мярка, категорично заявява Стефано Пузери, синдикат на докерите.

Нарушителите са заплашени от глоба до 1500 евро и отстраняване от работа.

Недоволство има и в други сектори.

Чувствам се лишена от гражданските си права, от правото да работя. От 16-годишна сама си изкарвам прехраната. Сега държавата ми казва, че вече нямам право да работя, смята Флавия Борела, служителка в супермаркет.

По данни на италианското правителство, около 15% от служителите в частния сектор и 8% в държавния, все още не разполагат със сертификат. Досега имунизациите бяха задължителни за медици и учители.

Властите се надяваха новото изискване да убеди и онези 20% от италианците, които още не са се ваксинирали, да го направят.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пирин с категорична победа над 10 от Ботев Враца
Пирин с категорична победа над 10 от Ботев Враца
Формула 1 потвърди рекорден брой състезания за 2022 година
Формула 1 потвърди рекорден брой състезания за 2022 година