НОВИНИ

Карти от военния архив могат да докажат имало ли е военно гробище край Кавадарци

Николай Минков
от Николай Минков
18:16, 15.10.2021
Чете се за: 03:42 мин.
По света
Слушай новината

Във връзка със сигнала за възможно оскверняване на българско военно гробище в Република Северна Македония, от Министерството на отбраната заявиха за "По света и у нас", че по случая е възложена проверка във военния архив, която да установи пазят ли се карти, на които да е отразено къде точно е била дислоцирана полевата болница на към 8-ма пехотна тунджанска дивизия. Именно те могат да дадат повече ясното около това има ли в района на двата паметника гробница или по-скоро става въпрос за историческа хипотеза.

На 12 км от Кавадарци се издига гранитен монумент с кръст и паметна плоча. Буквално на метри от новостроящата се магистрала, която трябва да свърже Скопие с Прилеп се намира монумента в памет на 193-та загинали български военнослужещи по време на Първата световна война. Пътят към него вече не съществува. Няма и отбивка на този етап и от магистралата.

Ацо Темков от Кавадарци разказа как местните патриоти са защитили паметника.

Преди това обновихме паметника и така в града разбрахме, че се гради магистрала. И почнахме. И дойдохме тука да мерим дали пътят хваща магистралата. Измерихме какво измерихме, паметникът си стои. Преди това имало ли е гробище, аз не знам.

На километър и половина по трасето на магистралата се издига паметен обелиск.

Местният историк и дългогодишен директор на музея в Кавадарци Петар Камчев хвърли повече светлина дали край двата паметника е имало военно гробище. Той обясни, че по трасето на магистралата имало само един гроб на революционер, който е преместен.

Радев: Ще се реагира по сигнала за поругаването на български военни гробища

Подробна информация за българските военни гробища има в архивите на Министерството на отбраната.

Д-р Спас Ташев от БАН е обхождал част от военните български паметници в Република Северна Македония. По думите му списъкът с паметници е непълен и не винаги в него са отразени имената на загиналите. Освен това на много от гробовете са поставяни дървени кръстове, които с времето са изчезвали. Д-р Ташев твърди, че местни хора разполагат със снимки, на които се виждат кръстове около каменните паметници.

Виждал съм стари снимки, на които се виждат въпросните два паметника и множество кръстове покрай тях, което по-скоро навежда на мисълта за реални военни гробове, а не само за паметници. Става въпрос за снимки от порядъка преди 70 години. На много места не се знаят тези факти, защото държавата не е проявила грижа към този тип информация. Този път не е проектиран отсега. Българската държава би трябвало през тези години да е проявила интерес относно този проект да види през какви терени се минава.

Резултатите от проверката, възложена от Министерството на отбраната, се очакват в понеделник.

По темата работиха:
Н.Минков, Т.Игнатов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Форум за "Зеления преход" - Янев иска плавно развитие, Тимерманс бързи действия
Форум за "Зеления преход" - Янев иска плавно развитие, Тимерманс бързи действия
Брюксел получи Плана на България - ще ни отпуснат ли исканите 6,6 млрд. евро?
Брюксел получи Плана на България - ще ни отпуснат ли исканите 6,6 млрд. евро?