НОВИНИ

Проверка на БНТ: Имало ли е българско военно гробище в района на Кавадарци?

Николай Минков
от Николай Минков
12:27, 15.10.2021
5373
Чете се за: 02:20 мин.
Балкани
Слушай новината

Втори ден екип на БНТ се намира в Република Северна Македония в опит за установи има ли посегателство върху два български паметни знака и военни гробища.

Двата паметника край град Кавадарци на загиналите български военнослужещи в Първата световна война, които се намират на километър и половина разстояние един от друг, са напълно непокътнати.

Остава въпросът имало ли е около тях военно гробище?

Има ли поругаване? Екип на БНТ по следите на скандала с гробището на български войници в РСМ

Ацо Темков, жител на Кавадарци е участвал в обновяването на единия от паметниците. Пред екипа на БНТ той заяви, че не е виждал военни гробища.

Бившият директор на местния исторически музей Петар Камчев, който 37 години е бил начело на културната институция, също каза, че на това място са били само двата паметника. Гробище и той не е виждал. Помни, че през 2017 година, когато са започнали да правят магистралата, са го попитали дали може да бъде преместен паметникът на Пере Тошев. Консултирали са се с тогавашната организация на българите и след тяхно съгласие, паметникът е преместен.

На този етап обаче буди безпокойство, че паметникът на 193-мата загинали български военнослужещи е в непосредствена близост до строящата се магистрала, която трябва да свърже Скопие с Прилеп.

Няма никаква отбивка към него, т.е. след като бъде пуснато движението по тази магистрала хората, които искат да отдадат почит на загиналите военнослужещи няма как да го направят, ако не се помисли и не бъдат взети мерки.

Колкото до втория паметник - това, което е характерно за него е, че само на 2 метра и половина от него има 15-метров необезопасен изкоп на новостроящата се магистрала.

Вижте повече във видеото

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Най-скъпите откупни клаузи във футбола
Най-скъпите откупни клаузи във футбола
Онколози настояват Европейският план за борба с рака да бъде спешно приложен
Онколози настояват Европейският план за борба с рака да бъде спешно приложен