НОВИНИ

Атанас Пеканов връчи Плана за възстановяване на България на ЕК

Александър Марков
от Александър Марков
16:20, 15.10.2021 (обновена)
Чете се за: 03:55 мин.
У нас
Слушай новината

България най-после внесе в Европейската комисия Плана за възстановяване и устойчивост. Искаме 6 милиарда и 600 милиона лева безвъзмездна помощ. Сега обаче Комисията ще трябва да направи техническа оценка на проектите, а Съветът на ЕС - да го одобри финално. А последиците от забавянето, с което София внася своя План, са сериозни - има вероятност да не получим 13% аванс до края на годината.

Българският план включва 59 инвестиционни проекта и 46 реформи, които трябва да привлекат 12,9 млрд. лв. в следващите шест години. Проектите и мерките са в различни области като декарбонизацията на икономиката, образованието, научните изследвания и иновациите, енергийната ефективност, селско стопанство, цифровата свързаност и здравеопазването.

При предаването на Плана в ЕК вицепремиерът Атанас Пеканов коментира, че политическите сили у нас са запознати с проектите и реформите в него.

"Тези реформи трябва да се случват. Защо трябва да се случват? Защото, от една страна, ние не сме чули парламентарно представените партии, запознати с реформите, които са направени. Не сме чули обструкции от тях до момента - "не изпращайте Плана с тези реформи", каза вицепремиерът Пеканов.

ЕК получи Плана за възстановяване от България, какво следва?

Европейската комисия има два месеца, за да направи оценка на плана и да изготви необходимите законодателни актове.

"Досега ролята на ЕК беше да съветва и да помага на властите да изготвят План, който е максимално добър и максимално полезен за българските граждани. Оттук нататък ролята на Комисията ще е да оцени Плана, доколко той изпълнява изискванията в регламента", обясни ръководителят на Представителството на ЕК в България Цветан Кюланов.

Финансовите министри на страните от ЕС ще имат последната дума при
одобряването на българския план.

"След като България внесе окончателния си План за развитие и устойчивост, Европейската комисия ще направи оценка въз основа на 11-те критерия, залегнали в Механизма за възстановяване и устойчивост. Това включва и проверка дали Планът допринася да изпълнение на всички специфични препоръки, отправени към страната, дали са отделени най-малко 30% за климата и дали поне 20 процента от инвестициите и реформите подкрепят цифровата трансформация. След като оценката от ЕК бъде направена, Съветът има четири седмици да я разгледа и да вземе окончателно решение", каза Верле Ньотс, говорител на ЕК.

Брюксел получи Плана на България - ще ни отпуснат ли исканите 6,6 млрд. евро?

Българският план претърпя няколко редакции. От Брюксел казаха днес, че имали интензивен диалог с властите през последните месеци. България е
предпоследната страна в ЕС, която внесе Плана си за одобрение. Само Нидерландия не е направила това. В момента Брюксел оценява плановете на Швеция, Полша и Унгария. Голяма част от държавите вече получиха и първите плащания по Механизма за възстановяване.

Ако българският План бъде одобрен през следващите месеци, страната ни също може да получи първото финансиране в размер на 13 процента от общата стойност на Плана.

По темата работиха: Александър Марков и Десислава Апостолова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изабелла Шиникова е на два полуфинала в Португалия
Изабелла Шиникова е на два полуфинала в Португалия
От 8 ноември САЩ отварят границите си за напълно ваксинирани туристи
От 8 ноември САЩ отварят границите си за напълно ваксинирани туристи